28 de desembre 2004

Retornant al País Basc

Gairebé per acumulació de casualitats o encadenament de pensaments aquests dies de vacances nadalenques m'he trobat retornant a tot allò relacionat amb el País Basc, país pel qual hi tinc predilecció, record, afecte, preocupació i esperança. Potser d'alguna manera, i espero no ser acusat de vanitós, la primera passa cap a Euskadi me la va reportar la postal que vaig rebre del gran parlamentari Iñaki M. Anasagasti. Tot bé de quan vaig acabar el seu llibre Agur Aznar (una grandiosa crònica dels 8 anys d'Aznar) vaig escriure-li i amb el pas dels díes vaig abandonar l'esperança de rebre cap resposta, però oh! sorpresa l'altre dia vaig trobar a la bústia una carta del Senat i a dins una felicitació de Nadal, escrita de puny i lletra pel mestre Anasagasti. La veritat és que em va fer molta il·lusió.
A més el cagatió aquest any m'ha cagat, tot i que soni lleig, (que hi farem si els catalans som proclius a l'escatologia), el Fill de l'acordionista de Bernardo Atxaga, que em té molt enganxat. A més ara que tinc temps, he tornat a veure La Pelota Vasca, la piel contra la piedra de Julio Medem, però aquesta vegada en versió de 7 hores. El pack, tot sigui dit, el vaig comprar a Madrid, aquests dies que hi vaig ser-hi, i per més casualitat diré que la pensió on ens allotjàvem al barri de Lavapiés, estava al mateix bloc de pisos on Julio Medem hi té casa. El món és un mocador!!
Doncs així estic: llegint el Fill de l'acordionista i veient La Pelota Vasca, tornant a extreure idees d'aquest diàleg múltiple, actualitzant conceptes, meravellant-me amb les imatges i deixant-me portar per la música d'aquesta gran terra. Com no he trucat als meus amics bascos per desitjar-los un bon any nou, aquest any que ha més els ha de portar un nou menbre a la família.

També els diaris ens porten notícies d'Euskadi:
El pla Ibarretxe tira endavant, alguns diran que amb els vots a favor de Socialista Aberzaleak. Sí, com va tirar endavant en comissió de pressupostos el veto a les comptes pel proper any al País Basc presentat per PP i PSE. També amb els vots de SA. Ja sabeu el que penso: al final els dos jugadors principals del conflicte basc seran, ho vulguin o no ho vulguin, EAJ-PNV i PSE-EE. Precisament el PSE-EE s'ha mogut, potser com diuen en la línia PSC, proposant una reforma de l'Estatut de Gernika i respaldant el concepte de Comunitat Nacional, proposat per Rubio Llorente des del Consell d'Estat. Pels de sempre, els de l'Espanya eterna amb aquest concepte s'acaba la pàtria, s'acaba Espanya.... Que prenguin til·la!
Bé com veiem les coses es mouen, anirem veient com avancen. Crec que la reforma de l'Estatut, per aprofundir més ambiciosament en l'autogovern dels territoris bascos, ha de ser cosa de tots, i no si valen bàndols. Ja van veure els socialistes com els hi va anar amb el frontisme d'odi antinacionalista de Nicolás Redondo Terreros i Rosa Díez, que no sé si ja s'han passat al PP en veure el canvi que s'ha produit en el sí del partit de Patxi López.
Com dic es cosa d'anar treient el cap al País Basc i observar com van evolucionant les coses.
A més avui per fi ha semblat que la Justícia en aquest Estat ha demostrat que pot ser independent del poder i que no està tant depauperada i té tant poc valor com sembla. El TSJPB ha arxivat la vergonyosa causa oberta contra el President del Parlament Basc Juan Maria Atutxa i els vicepresidents Gorka Knörr i Kontxi Bilbao, a instàncies de la demanda presentada pel sindicat feixista de funcionaris Manos Límpias (sic) i la no menys ferotge llavors, Fiscalia de l'Estat, que en aquell moment estava dirigida pel totpoderòs Cardenal, que es comportava com un autèntic braç armat d'Aznar.
Bé doncs a vegades sembla que el seny torna, per Nadal potser com els torrons, a la vora dels jutges i magistrats.
Aquest és el meu retorn al País Basc, al que espero visitar físicament algun dia proper.
Agur!

1 comentari:

  1. Wonderful and informative web site. I used information from that site its great. » »

    ResponSuprimeix