24 de gener 2005

De víctimes...

Després d'iniciar una nova etapa de divertimentos, una espècie de crònica social de les nostres vides joves de la qual no vull separ-me, torno a una altre realitat que tampoc penso abandonar: la opinió sobre l'actualitat. Si em coneixeu, sabreu que no em podia resistir a comentar l'actualitat del cap de setmana ( si heu llegit altres post sabreu que he estat força desconectat), és a dir la Manifestació i l'agressió a n'en Bono. Amb total respecte pels qui han perdut un familiar, un amic, un pare, un fill, un marit en atemptat terrorista voldria fer una certa reflexió sobre aquest concepte de víctima del terrorisme:
Actualment existeixen diferents entitats que intenten representar als afectats pels atemptats terroristes, però n'hi ha una la AVT (Asociación de Víctimas del Terrorismo) que en els darrers anys ha estat sostinguda econòmicament pel Govern del PP i li ha estat otorgada una butlla especial per pronunciar-se sobre temes polítics i d'actualitat com si el fet de ser afectat pel terrorisme, en aquest cas d'ETA (perquè aquesta entitat sembla que només acull a persones que han patit una agressió d'aquesta banda), els atorgués una especial competència per opinar sobre diferents temes, evidentment amb una coincidència plaent i gens sospitosa amb els postulats del Partit Popular. Els seus menbres han rebut medalles, mencions, diplomes, premis.. per aquesta especial consideració. Es va donar el cas que fou reconegut com a víctima el torturador feixista Melitón Manzanas, que va ser el primer assassinat per aquella primera ETA dels 60. Tampoc és per alegrar-se de la mort de ningú, però l'Estat democràtic no pot honorar ningú que hagués estat torturador i assassí pel sol fet d'haver estat mort en acció terrorista.
Cal destacar que aquesta entitat controvertida, segons opinió de molts és gairebé inatacable, hi ha un tabú que evita que cap periodista s'atreveixi a criticar la seva actuació, per molt que a vegades sigui força evident que no pot representar a totes les víctimes no només d'ETA sinó de tots els fenòmens terroristes. Aquesta entitat sembla que només vulgui acollir al seu interior les víctimes d'ETA que combreguin amb els postulats de la dreta. Criticar una entitat no pot ser considerat mai un menysteniment del dolor d'aquells que han perdut a un èsser estimat.
És força evident que dins de les mateixes víctimes hi ha persones que no se senten representades per aquesta entitat. En concret a Catalunya, un bon nombre de víctimes, aquestes si de diferents organitzacions terroristes, va trencar qualsevol lligam amb la AVT i va fundar la Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes al capdavant de les quals es troba Robert Manrique, afectat a l'atemptat d'Hipercor, i que mostra un tarannà totalment diferent dels dirigents de l'AVT. Concretament la separació entre ambdues associacions es va produir pel malestar que ocasionava als membres catalans la evident politizació i acceptació de la utilització política que adquiria la AVT.
Avui dia aquesta utilització política de les víctimes amb interessos electorals per part del Partit Popular en la seva vessant més extremista s'ha fet més que evident. La manifestació de dissabte fou vergonyosa: violència, intolerància, manca de respecte, intent d'agressió, insult directe contra partits que no són el PP, Zapatero, Peces Barba, el mateix Bono..., desenterrament de les consignes més feixistes de la Història: España una y no 51! com a exemple, insults contra la resta de víctimes (potser és enveja??) personificades en Pilar Manjón, contra mitjans de comunicació. Terrible que una manifestació suposadament contra la violència acabi d'aquesta forma. El dret de manifestació es troba a la mateixa Constitució, si el Partit Popular i l'AVT volien fer una manifestació contra el Govern de Zapatero, contra el PSOE, contra tota la resta de Partits Polítics, contra els mitjans de comunicació que no controla la dreta, contra les víctimes de l'11-M, contra qualsevol intent d'acabar amb ETA per mitjans polítcs, a favor d'Acebes, de la COPE que portava dies creant el clima necessari, de la Unitat d'Espanya, del Partit Popular o del que vulguin que ho facin, però sisplau que no utilitzin més a les víctimes del terrorisme, que són persones normals que un mal dia van tenir la desgràcia de perdre a una persona estimada o ser ferit en un atemptat. Si hi ha víctimes que volen ser utilitzades pel Partit Popular i la dreta en els seus objectius electorals allà ells, però que tampoc diguin que parlen en nom de totes les víctimes. Aquestes haurien de tenir tots els drets que corresponen a les víctimes dels delictes d'aquest tipus, però no haurien d'èsser considerades persones especialment dotades del do de la opinió impulota i coherent, potser alguns la tenen però altres no en tindran molta més que qualsevol ciutadà. Són gent normal, n'hi hauran moltes que avui sentiran vergonya del que va passar dissabte.
Que en prenguin nota els qui diuen parlar en nom de les víctimes.

3 comentaris:

  1. Aquest tema és molt interessant i pot donar joc a molt debat. La meva opinió coincideix punt per punt amb la del Joan i crec que és inadmissible la postura de l'AVT ja que sembla mentida que una organització que diu que representa a les víctimes i que ha patit les conseqüències d'una societat en lluita sigui l'instrument que utilitza un partit "democràtic" per crear tensió política pels seus interessos i sense pensar realment en cap moment en les víctimes ni buscar solucions reals pel conflicte. Però què voleu: al PP no li interessa que la societat aconsegueixi benestar perquè el seu fonament es troba en la disputa.

    ResponSuprimeix
  2. http://peces-barba.blogspot.com/

    ResponSuprimeix
  3. Aquest blog i els seus veïns no s'identifiquen necessàriament amb el contingut dels comentaris que els nostres amables lectors realitzen. Hem canviat de política i a partir d'ara es poden realitzar comentaris de tota mena, anònins i per persona registrada, creiem que no s'ha de censurar cap opinió. Si no, comproveu-ho amb el comentari de just a sobre d'aquest....droga dura del camell fede j. losantos directament en vena!

    ResponSuprimeix