13 d’abril 2005

Als joves d'abril

The uncertein glory of an april day
W. Shakespeare

Es commemora el 74è aniversari de la proclamació de la II República, un dia d'abril, un 14 d'abril. Podriem parlar del que significà políticament, socialment, d'esperances, de desenganys, podriem parlar de líders, d'ideologies, de context internacional, de crisis, etc..

Però m'enrrecordaré especialment dels joves, d'aquells qui l'any 1931 teniem poc més que la meva edat, aquells joves que s'aplegaren a festejar aquella "jove" que era també la República i que al cap d'una mica més de 6 anys haurien de conèixer la mort, la derrota, l'exili, el fer-se grans de cop i a vegades ni pogueren soterrats en qualsevol racó de la pell de brau.

La fortuna de no estar ja d'exàmens m'ha permés començar un llibre que feia temps que volia llegir: Incerta glòria de Joan Sales, un d'aquests nois, un jove dels anys 30 que ens mostrà una guerra sense heroïs, una guerra d'una èpica extranya, entre mites i desenganys .... Permeteu-me que transcrigui un fragment del que Sales anomena Confessió:

Hi ha un moment de la vida que sembla con si ens despertessim d'un somni. Hem deixat de ser joves. Bé es veia que no ho podíem ser eternament; ¿i què era, ser joves? Ma jeunesse ne fut qu'un ténébreux orage diu Baudelaire; potser tota joventut ho ha estat, ho és, ho serà. Una tempesta tenebrosa travessada de llampecs de glòria -d'incerta glòria-un dia d'abril....

4 comentaris:

  1. Good design!
    [url=http://gsocpgrm.com/egkj/ydkt.html]My homepage[/url] | [url=http://ypuswdpo.com/xxuq/szog.html]Cool site[/url]

    ResponSuprimeix
  2. Nice site!
    http://gsocpgrm.com/egkj/ydkt.html | http://oyebssjd.com/mnbc/ognz.html

    ResponSuprimeix