21 d’abril 2005

de tòpics i prejudicis...

Aquest vespre el lingüista Jesús Tuson ha ofert una magnífica conferència en motiu de la Diada de Sant Jordi al Saló de Plens de l'Ajuntament i organitzada per l'Òmnium Cultural. El títol de la conferència ja prou engrescador i enigmàtic era "Les llengües: àngels o dimonis" i el contingut de la xerrada m'ha fet pensar força. Tuson a qui he pogut escoltar prèviament quan li hem fet l'entrevista lluita per la dignitat de totes les llengües, pels seus drets, per trencar tòpics i allunyar prejudicis establerts sobre les llengües del món, i de retruc hàbits i situacions potser no gaire llunyanes. No hi han llengües de primera ni de segona. No hi ha tampoc llengües internacionals, ni llengües de cultura, ni tampoc llengües dolces o aspres. Totes les llengües representen una forma de veure el món, una forma de descriure's, de cohesionar-se i de sentir-se part d'una col·lectivitat.
Com deia Tuson que avorrit seria un món on només hi haguessin jirafes, i quan algú volgués un animal de companyia hagués de tenir una jirafa... perquè hi ha llavors gent a qui "molesten" les llengües, com aquell senador francès que menystingué el català no considerant-lo un idioma digne de ser ensenyat, o perquè al País Basc hi ha qui margina l'euskara per consideracions polítiques, perquè hi ha a qui li desperta hurticaria que el nou Estatut descrigui al català com la llengua pròpia de la nació catalana?

Parlant de prejudicis m'uneixo a la reflexió que m'apuntava en Ramon Bassas sobre els prejudicis envers Benet XVI. Hi estic d'acord. Segur que ens distancien moltíssimes coses, segurament no era el meu favorit, segur que potser el criticaré. Però tampoc cal que ens carreguem tot el que diu per ser qui és. Quan diu que "actualment domina un relativisme moral" no descriu una certa realitat on el compromís i l'assumpció de responsabilitats provoca pànic?

Cap comentari:

Publica un comentari