03 d’abril 2005

En l'adéu a Joan Pau II

Ahir va morir el Papa Joan Pau II, l'únic pontífex que hem conegut els qui com jo tenim 21 anys. L'hem vist envellir, l'hem descobert amb llums i ombres.
Hem celebrat la seva condemna contundent de la guerra, dels règims totalitaris, de les desigualtats i la seva lluita per la pau, però també hem vist, indignant-nos, com adoptava posicions sobre temes morals, familiars o sexuals molt conservadores i es soportava en moviments com l'Opus Dei per encarar el futur de l'Esglèsia, apartant els moviments més progressistes.
Joan Pau II ha estat el Papa viatger i el Papa mediàtic, ha estat el que ha configurat un nou model de papa. El seu successor, sigui vell, jove, italià, europeu, americà o africà, estarà determinat pel perfil del seu antecessor. Haurà de tenir una presència propera al mitjans i una disposició cap a aquest, un ànim pels viatges, dots diplomàtics i necessitat d'estar en contacte amb tots i amb tothom, lideratge i carisma.
Les claus del papat de Karol Wojtyla han estat lideratge, presència pública i aproximació a tots, per aquests trets serà recordat, més que per algunes de les seves controvertides posicions.
Jo em quedo amb el seu missatge a favor de la pau i discrepo de la seva doctrina sobre els altres temes, reconèixent-lo com un dels líders d'aquesta època que n'està mancada.
Descansi en pau.

1 comentari:

  1. Joan Pau II, com totes les persones, ha tingut coses bones i dolentes, és clar. Es podrien agafar moltes imatges seves, moltes paraules, moltes accions. Que si el Papa viatger, o Papa pacifista, o anticomunista,... Mediàtic, fins i tot, ara que aquesta paraula està tan de moda. Jo em quedo amb les últimes imatges que té tothom. Les d'un Papa envellit, malalt, patidor,... Fins i tot a punt de morir, ha sabut donar una imatge seva sobre la qual se'n parli. I crec que a l'Església, aquesta imatge de patiment, com si fos un màrtir li ha anat fins i tot bé. La imatge d'un home que mogut per la fe resisteix malaties, operacions, atemptats, caigudes i tot i així, continua guiant el destí de milions de cristians catòlics. Suposo que això pot haver tocat la fibra sensible d'algunes persones i mogut la seva consciència, i fins i tot despertar una fe que bastanta gent té adormida... No crec que en moments tan durs com aquests en la vida d'una persona se'ls hi hagi de treure profit d'una manera tan oportunista. Crec que fins aquí podien arribar... Descansi en pau.

    ResponSuprimeix