08 de maig 2005

Retorn a Mathausen, 60 anys després

Avui hem vist a tots els telenoticies l'acte de commemoració dels 60è aniversari de l'alliberament per part de l'exèrcit americà del camp de concentració de Mathausen, l'infern per a molts republicans que van acabar la seva vida de lluita en aquest camp de la mort. Hi ha anat José Luis Rodríguez Zapatero, president que potser perquè és jove i lliure de les hipoteques transicionàries i pel record del seu avi, víctima del franquisme, s'ha compromès amb la memòria històrica i la seva vindicació. Hi ha anat una representació important de Catalunya amb els Consellers Joan Saura i Montserrat Tura, i amb la Teresa Aragonès representant a ERC, i s'ha homenatjat a l'exConseller de la Generalitat de la República, Josep Miret
La lectura del llibre KL Reich de Joaquim Amat-Piniella i l'assistència a la conferència que fa menys d'un any va oferir el membre d'Amical Mathausen, Enric Marco m'han fet conèixer una mica més el fet més terrible que va haver de patir la humanitat, en aquest cas encarnada en catalans i espanyols, en aquell moment joves, compromesos, idealistes, lluitadors... Ja vaig dir quan Marco va pronunciar la seva conferència que persones com ell són un referent moral, un antídot contra l'oblit i un exemple.
Ho reafirmo. Aquells qui van comprometre's amb la frase "Mai més" per evitar l'oblit i reinvidar els qui moriren mereixen els nostre homenatge. Els qui veieren la deshumanització i els instints més baixos, i tot i això sobrevisqueren i ens ho poden explicar merèixen el nostre respecte. Aquells qui joves que després de lluitar per la República i per Catalunya van patir el més grans dels torments no han de ser oblidats.

Cap comentari:

Publica un comentari