01 de juny 2005

Allons enfants de la Patrie....

Les crítiques que heu fet al meu darrer post estan molt bé i les que li heu dedicat a n'en Fabius també (jo no sóc socialista, ni aqui ni a la France). Però resulta que un 59% dels votants socialistes han votat que NO (molt més del percentatge de convergents que s'esperava que "traïssin" al partit. Cap a on anirà l'esquerra francesa. Està molt bé criticar al No, és el més fàcil. Però que haurà de fer el PSF per convèncer al votant de centre-esquerra que vol una alternativa a Chirac (el que va guanyar amb els votants amb pinça al nas). De moment crec que les properes eleccions a la presidència francesa estan a les mans de Sarkozy, si no canvia de model l'esquerra. Perquè sempr és millor l'original que la còpia. I si és Holanda qui diu que no? Holanda, el referent de les llibertats, el model de país petit, tranquil, democràtic! El que cada vegada veig més clar, és que Zapatero va precipitar-se a fer un gran referèndum... amb una grandíssima abstenció. Almenys a França, un país on porten parlant de democràcia, millor o pitjor, des de fa gairebé 225 anys, han fet debats intensos, han fet difusió real (no anuncis d'en Cruiff o en Butragueño), s'han explicat, els partits majoritaris fins i tot s'han dividit i han adoptat diferents posicions... No em crec que tot el vot contrari a la Constitució Europea sigui de votants d'en Le Pen, per molt que accedís a la segona volta de les eleccions, sinó avui en dia França seria fora de la Unió, sancionada i aillada del món. El feixista seria president.

Potser és que a França els deixen pensar, i no els intenten convèncer que sense la Constitució Europa és trenca!

4 comentaris:

 1. Joan,

  Que es que insinues com va fer 'Le Monde Diplomatique' que a Franca ha guanyat el "No", a diferencia d'Espanya, perque pensen mes i ho van debatre millor... ? Mentre que a Espanya i Catalunya seriem una colla d'ignorants que ens deixem comprar per un plat de llenties ? A

  ixo seria una simplificacio enorme i un insult a molts votants. Llegeix 'El Pais' d'avui la seccio que dedica a Jorge Semprun on tot aixo aquest ultim ho explica molt be.

  No fotem, pot ser igual de facil criticar el "Si" com el "No". Arguments irracionals n'hi ha des de tots costats. O es que no es pura demagogia lo del "paleta polac" o el suposat neoliberalisme i militarisme d'aquesta Constitucio ?

  No se tu, pero jo estic preocupat pel futur d'Europa. Les noticies que arriben de Franca i Holanda no son gens esperancadores. Llegeix l'article de l'Andre Glucksmann avui a 'El Pais': es demolidor.

  ResponSuprimeix
 2. Joan
  L'Arcadi Espasa publica l'article de Glucksmann a http://www.arcadi.espasa.com/archivo/glu.mht.
  Jo crec que s'està donant un procés molt preocupant pels que pensem que Europa val la pena. Clarament, la Unió fa un pas enrere. Em sembla que els països menys "pijos" haurem de fer una avançadilla.
  És obvi que Zapatero va fer be avançant el referèndum. És l'única esperança, la via espanyola, al procés de construcció europea.

  ResponSuprimeix
 3. Jo no dic si els francesos o els espanyols pensen més o no, sinó que potser als francesos se'ls ha donat més informació que a nosaltres. Aquí a part d'anuncis d'en Cruiff i cia, que en teoria havien de ser neutrals, res de res. Només grans líders gairebé consideran heretges i/o terroristes als partidaris del No. Debat multiopció zero, informació veràs i neutral zero. Jo crec que el no a la Constitució, i no em cansaré de repetir-ho No és un no a Europa. És més crec que tant França com Holanda saben perfectament que són Europa, i que en aquest cas només exerceixen el seu dret democràtic a dir si els hi agrada o no un tractat. La Unió Europea no es desmembrarà, només caldrà canviar aquest text. Res més. Trobo que és molt fàcil dir que els que diuen no són només per una causa, les causes en amdós casos són diferents: hi ha causes de dretes, de centre i d'esquerres. Causes d'intel·lectuals i causes de gent sencilla. Quan un país expressa tan clarament un estat d'opinió potser que alguns s'ho facin mirar. I si les 3 potències mundials: Grècia, Espanya i Portugal hem de ser els que donem el pas endavant, que vol dir? Europa a dos velocitats on els fundadors vagin endarrera i els nouvinguts i els pidolaires al davant? Europa val la pena, val molt la pena, però el que no podem deixar és que ens facin combregar amb rodes de molí, per aquest ni per la millor idea.

  ResponSuprimeix
 4. Joan,

  Ningu ha dit que el "No" tingui una sola explicacio. Quan m'apunto a la tesi d'en Foix i dic que el "No" es reaccionari... es pot ser profundament reaccinoari des de la intel.lectualitat, des de la dreta, des de l'extrema dreta, des de l'esquerra i des de l'extrema esquerra.

  ResponSuprimeix