31 d’octubre 2005

Carta a una Infanta recent nascuda

Benvolguda Elionor de Borbó i Ortíz,
Tot i que encara no hagis arribat al teu primer dia de vida t'escric una carta que potser algún dia llegiràs. El teu naixement ha despertat una gran espectació, tots hem pogut veure com arribàven a la clínica on has nascut els teus pares, ens han informat que eres una nena i que t'havien posat el nom de Elionor, Leonor en castellà, hem vist els teus avis, orgullosos com t'anaven a veure i com rebies felicitacions i regals de molts senyors que no conèixes. A hores d'ara no ho saps, però tu has nascut amb uns priviegis que no tindran els altres nens que han nascut el mateix dia i a la mateixa hora que tu. Tu tindràs una infància plena de complaences i regals, tothom t'omplirà d'elogis i de reverències. Tu tindràs un ofici per a tota la vida, hagis o no estudiat, siguis una dona de profit o una frívola encantadora, et casis amb un plebeu o un senyor. Ningú discutirà el teu estatus ni t'obligaran a guanyar-te la vida, buscar-te una feina, concòrrer a unes oposicions, llicenciar-te i fer màsters, participar en eleccions. Algun dia potser et coronaran Reina i la teva imatge, jove o gran, apareixerà als segells, a les monedes, inauguraràs cimeres, edificions o exposicions, donaràs nom a hotels, es faran llibres sobre tu i a sobre teu s'extendrà un vel de protecció que impedirà que algú et critiqui, parli de la teva vida íntima o exemplifiqui els teus errors. Com ara, tota la teva vida seran elogis a la senzillesa de la teva vida i la simpatia que desprendràs tot i que tinguis un mal dia.
No ho saps i potser quan siguis més grans els llibres d'història que potser et facin llegir ho explicaran, però abans de que tu naixessis, el mateix dia del teu natalici, tothom parlava de l'Estatut de Catalunya, el projecte que els catalans hem presentat per regular el nostre autogovern pels propers anys, pels anys que t'han de veure crèixer. Els qui fins al moment es mostràven inamovibles davant de qualsevol canvi en l'statuts quo actual de l'Estat, en una nova formació de l'Estat que faci que els catalans ens sentim còmodes en un estat plurinacional i plurilingüístic, federal, ara de seguida mostren la seva complaença a reformar la Constitució i les lleis que calguin per eliminar la estúpida norma que faria que un futur germà teu et sostragués el dret a esdevenir Reina. Aquells qui creuen que un replantejament de l'Estat suposaria la desaparició del mateix no tenen cap problema a reformar la Llei fonamental en altres temes.
Et seré franc, no crec en la monarquia, sóc republicà. Per a mi la única reforma possible de la institució de la qual tu ets la darrera membre és la seva conversió en un autèntic règim republicà, veritablement democràtic, on hi hagi una autèntica igualtat entre tots, tots, els ciutadans i on l'alta magistraturà que un dia ocuparàs la pogués ocupar qualsevol ciutadà de l'Estat. La monarquia és un sistema antic, basat en el privilegi de la saga i del cognom, de l'herència del càrrec. La república no és només un sistema de govern, sinó una forma de veure la societat en base a la ciutadania i de la igualtat.
Abans d'acabar aquestes lletres et voldria fer dos peticions, dos precs:
Quan hagis de desenvolupar la tasca per la qual seràs educada, per la qual has nascut m'agradaria que tinguessis en compte que l'Estat al que representaràs, interna i externament, és un estat compost, plurinacional, format per diferents nacions, i plurilingüístic, amb diferents llengües al seu interior, i pluricultural, amb diferents cultures com llengües té. Aprén aquestes llengües, participa d'aquestes cultures, utilitza el català, el basc i el gallec en els teus actes, visites i parlaments. Sigues la garant de la pluralitat i no la negadora de la diversitat, com fou tentat el teu propi avi.
I si de veres vols ocupar el càrrec més alt de l'Estat, vols ser-ne la Cap, t'animo a que dins d'una futura república plurinacional i pluriestatal, et presentis a unes eleccions i si el teu carisma, la teva personalitat i la teva trajectòria complauen al poble, n'esdevinguis democràticament la Presidenta de la República.
Atentament,
Joan Safont
Un republicà independentista català.

4 comentaris:

 1. Joan, molt ben escrit.Et felicito!
  PD:
  Ja firmaria ara mateix que quan la Elionor cumpleixi 18 anys guanyi unes eleccions a Presidenta de la República Federal Española.

  ResponSuprimeix
 2. Molt ocurrent aquesta carta Joan. Simplement una reflexió: quan dius que l'Elionor, pel sol fet de néixer filla de qui neix, ja té uns privilegis, tens tota la raó, si compares aquesta nena amb qualsevol dels altres ciutadans espanyols. Però això dels privilegis depèn de amb qui comparis les persones. Així, tu (i jo també) vas néixer amb una sèrie de privilegis pel simple fet de néixer on vas néixer i per ser fill de qui eres, si et compares amb un nen nascut el mateix dia que tu a un país com, per exemple, Níger. Això dels privilegis és cert que existeixen, però sempre depenent de amb qui comparis. Bé, crec que em surto del tema i no sé si m'he explicat gaire bé, però és una reflexió que sempre me he fet. Salut!

  ResponSuprimeix
 3. Wonderful and informative web site. I used information from that site its great. » »

  ResponSuprimeix