27 d’octubre 2005

Futbol i política

L'altre dia vaig estar al Camp Nou, com habitualment, per veure-hi el partit Barça - Osasuna. Vaig assistir a l'arribada de la flama del Correllengua a l'Estadi. Un fet normal si tenim en compte la sensibilitat catalanista del Club i de la seva junta directiva (cuñaos apart).
Ara bé quan ho van veure al País Valencià, els dirigents polítics del PP van posar el crit al cel.
"Catalanismo fascista" va ser el més bònic qualificatiu que ens van dedicar, en concret Esteban González Pons, conseller de la Generalitat Valenciana, comparant-nos amb el nazisme i l'Ausluss, l'operació per annexionar Àustria i la posterior annexió dels Sudets i la invasió de Polònia.
Avui la Comissió Antiviolència al Fútbol ha recomanat que no es politzi el futbol per evitar actes com els de diumenge.
No fa dos dies que vaig al Camp. Hi vaig des de fa temps. I m'enrrecordo que poc abans del referendum de la Constitució Europea van fer sortir unes banderes dels 25 Estats de la UE, i una pancarta portada pels jugadors a favor del text comunitari. Això era politització? S'havia d'evitar? Va dir alguna cosa la Comissió Antiviolència?
El València C.F., equip que ha reaccionat de forma similar al PP, va mostrar durant la polèmica tramitació de l'infaust Pla Hidrològic Nacional el seu suport a aquesta obra hidrogràfica. Això era polització? S'havia d'evitar? Va dir alguna cosa la Comissió Antiviolència?
Durant l'anterior polèmica sobre els dits Arxius de Salamanca en l'època que Torrente Ballester va proclamar que aquests eren "Derecho de conquista", el R.C.D. Salamanca va fer portar als seus jugadors una pancarta a favor d'aquest peculiar dret. Un jugador català que s'hi negà va ser represaliat amb la no renovació del contracte. Això era polització? S'havia d'evitar? Va dir alguna cosa la Comissió Antiviolència?
I així podriem continuar...
El Sr. Augusto Cèsar Lendoiro, encara avui President del Deportivo de la Coruña, fou anys enrrere diputat del PP al Congrés dels Diputats. Va ser honorat amb el premi al diputat absent per l'Associació de Periodistes Parlamentaris. Això és polització del futbol?
Perquè hi han diferents filtres depenén si es parla d'un equip de qualsevol altre lloc de l'Estat o es parla d'un equip català?
Perquè hi ha tanta gent a Catalunya que veu en qualsevol mostra d'un cert tarannà catalanista del Futbol Club Barcelona el perill de la polització? Perquè quan el Barça actua com a part de la societat civil catalana se l'acusa de polització? Perquè a determinada gent li tremolen les cames perquè el Barça porti la senyera a la samarreta? Algú creu que la corona que exhibeixen determinats clubs que porten l'atribut de la monarquia al seu nom és polització?
Perquè l'altre dia una bonica noia al tren comentava indignada que la polèmica Echevarría era politzar el Barça?
Per cert del tema Echevarría podriem estar parlant molt... Perquè algú recorda els membres de les Juntes nuñistes, gasparistes, etc..? Continuo pensant que Joan Laporta és el millor president del Barça dels últims anys, una altra cosa es que a vegades pensi que mai es pot equivocar, sobretot quan ha d'acontentar el Cuñao d'idees peculiars que l'ha ajudat econòmicament i per temes de seguretat. No obstant és trist, no, que un paio de 45 anys que era un nen el dia que va morir el "Caudillo" sigui d'una fundació nostàlgica del feixisme?
Per cert us recomano que veieu si podeu el reportatge "Futbol i feixisme" que va emetre fa un temps Canal 33.

8 comentaris:

 1. Totalment d'acord Joan.
  Si decidim que no s'ha de polititzar l'esport, doncs que no es polititzi cap acte esportiu, però el que no pot ser és que només ens mirem uns casos i els altres no.

  ResponSuprimeix
 2. US heu d'agafar d'una altra manera, home!!. No recordeu com es divertien els romans? Doncs el futbol, circ romà de l'era moderna és la distracció de la política, de pagar la hipóteca, dels nens que no estudien, dels preus i dels malaïts impostos que hem de pagar per mantenir a una colla de brètols que han creat una casta com la política, en detriment de les élites, culturals i socials,tan criticades però que eren exemple a seguir (i em refereixo a polítics dels anys 40 i 50, que encara tenien un sentit de d'Estat molt elevat).

  Per tant, en un món de decadència, què millor que anar al futbol, exponent màxim de la representació de la cultura, economia i societat del pais (Espanya) i Països Catalans.

  Marta Teixidó

  ResponSuprimeix
 3. Jo nomes volia afegir que a Alemanya o a altres paisos centreeuropeus que van patir el nazisme en primera persona es totalment impensable que un representant institucional frivolitzi sobre aquest tema i molt menys que ho utilitzi com a arma politica. Impresentable!

  Miquel

  ResponSuprimeix
 4. La veritat és que al món del futbol (i no només d'aquest esport) sobra tanta politització, molt més si aquesta politització, com passa en el 99% dels casos, es fa servir per confrontar. I això és un error en el que ha caigut gent de totes les tendències polítiques. Pel que fa a en Laporta, jo sóc dels que li donava suport, però crec que s'està equivocant en l'aspecte de la politització tan evident i explícita del Barça. Si seguim així el famós "Més que un club" deixarà de tenir sentit.

  ResponSuprimeix
 5. Miquel, m'has donat la idea per un proper comentari. Fa temps en Francesc-Marc Àlvaro també carregava contra l'ús frívol i desmesurat del terme "nazi" o "feixista". Fins i tot ens cercles d'amistats propers a mi es fa servir elt terme nazi com a sinònim de persona intransigent.

  ResponSuprimeix
 6. Molt d'acord amb tu en la immensa majoria del post. Respecte a la senyera a la samarreta del Barça, no sé què dir-te, si enlloc del Barça, és el Madrid o el Racing de Santander els que porten una bandereta espanyola al coll, llavors se'ls hi diria que són uns "fatxes". Una mica de coherència, ja se sap que el Barça és un club català, no cal anunciar-ho com si ens hi anés la vida... I respecte a la noia bonica del tren... bé, ja saps que tampoc se li ha de donar gaire importància als comentaris d'aquesta noieta... tots sabem que el nivell en les converses del tren de les 8 del matí cau en picat quan ella obre la boca... Tampoc en farem un drama!

  ResponSuprimeix
 7. Jaja referent a lo de la jove bellesa del tren, David, ja sabia, era a tall d'exemple i com no, per fer-te un guiny, lector i amic fidel.
  Respecte a la senyera i la bandereta, jo, personalment,no tindria cap problema si el Madrid portés la bandereta espanyola (Com l'Alonso al casc per exemple) de fet ells no poden ser altre cosa que espanyols, no?

  ResponSuprimeix