07 de gener 2006

La nova revista d'Òmnium, producte de qualitat

Abans de Reis em va arribar a casa la nova revista d'Òmnium Cultural i en vaig quedar gratament sorprés per la qualitat de la nova publicació. La publicació ha fet un pas endavant i ja no és només un butlletí informatiu sinó una revista amb continguts i firmes de primer nivell.
Eva Piquer en les primeres pàgines ofereix unes notes desacomplexades centrades en el món editorial i literari, l'historiador Joaquim Albareda comenta aspectes històrics, seguidament tres col·laboradors Vicent Usó, Vidal Vidal i Salvador Cardús esdevenen corresponsals respectivament des del País Valencià, les Illes i el Principat i Sam Abrams traça uns novíssims "Homenots" que endega amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, Feliu Formosa.
La revista no descuida cap dels reportatges que poden interessar al soci, i al no soci, d'Òmnium i ens parla de les parelles lingüístiques, el català a Internet, la nova cuina catalana i intenta donar les claus del "Què és cultura catalana?" a través d'un debat entre Ernest Folch i Sebastià Alzamora.
Un dels punts clau de la revista és l'entrevista, i en aquest primer número ens n'ofereix una de gran potència: la periodista Mónica Terribas que parla de la seva trajectòria, la seva visió de l'espai comunicatiu català i de la professió periodistica amb el gran analític i la contundència als que ens té acostumats aquells qui tenim la seva tasca a "La nit al dia" com a referent.
A més a més, la revista ofereix, com no podia ser menys, una guia pràctica per entendre l'Estatut, que ha rebut el suport decidit d'Òmnium Cultural, complementada amb una enquesta a diferents personalitats catalanes que van des del capellà i teòleg Armand Puig fins periodista i presentadora de Sexes Flora Saura, incloent-hi els periodistes Salvador Sostres, Joan Barrill, Vicenç Villatoro, Toni Soler, Neus Bonet i Gemma Ruiz, el secretari general d'UGT a Catalunya, Josep Maria Álvarez, l'editor Isidor Cònsul, el músic i component de la Dharma Joan Fortuny i l'escriptor i anglocatalà més universal Mathew Tree.
No obstant no es descuida tampoc l'aspecte més informatiu de la revista i s'adjunta el butlletí informatiu que repassa les activitats de l'entitat i de les seves seus territorials.
Per cloure la revista, res millor que un article de Francesc Marc Àlvaro que en aquest primer número parla de l'èxit d'Albert Sànchez Piñol, autor dels bestsellers La Pell freda i Pandora al Congo.
Felicitats als responsables de la revista, restarem esperant al nou número d'aquesta nova publicació que Òmnium ens porta a casa i que pot interessar més enllà de la pertinença o no a l'entitat.
Novetat de Ramon Tremosa
Vaig rebre també fa uns dies una invitació a assistir a la presentació del nou llibre de l'economista Ramon Tremosa centrat en el Nou Estatut, titulat "Estatut de Catalunya, veritats contra mentides" (Editorial 3 i 4).

La presentació, es farà el proper dijous 19 de gener a les 20 hores, al Col·legi de Periodistes de Barcelona (Rambla Catalunya, 10, principal 1a) i hi parlaran Francesc Marc Àlvaro i Joan B. Culla, a més de l'editor Eliseu Climent.
CONTRACOBERTA

Aquest llibre sorgeix de les declaracions que tant la dreta liberal com l'esquerra progressista espanyoles han fet sobre el nou Estatut de Catalunya. Pretén proporcionar arguments per fer front a uns tòpics seculars, alguns ja utilitzats contra els Estatuts de Núria i de Sau. D’altra banda, tant si hi ha Estatut com si no n’hi ha, l’any 2006 toca revisar el model de finançament autonòmic. Aquest llibre conté també tot allò que cal saber del nou finançament que serà proposat, incloent algunes orientacions per a que els lectors puguin valorar-lo. Tot mirant de fer entenedor al públic no especialitzat els diferents conceptes acadèmics utilitzats, el llibre també actualitza alguns quadres i opinions del llibre L’espoli fiscal editat a València el 2004.

4 comentaris:

 1. Jeje, genial la conversa entre Ernest Folch i Sebas Alzamora a la revista d'òmnium eh?

  ResponSuprimeix
 2. Sí, i tant! És una forma diferent de tractar un tema d'actualitat: sense desenvolupar directament una tesis, fer debatre a dos protagonistes. Per cert, he vist que et fas ressó de la presentaciód del llibre del Dr. Tremosa. Hi aniràs

  ResponSuprimeix
 3. En principi sí, no puc rebutjar la seva invitació.
  Jo era alumne de la seva facultat.

  ResponSuprimeix
 4. Where did you find it? Interesting read »

  ResponSuprimeix