27 de gener 2006

Mozart, 250 anys


Avui el món commemora el 25oè aniversari d'un geni entre genis, Wolfgang Amadeus Mozart, compositor d'extraordinàries obres i de grandíssimes òperes, com la divertida "Cossí fan tute" o la trascendental "Don Giovanni".
El músic salzburgués fou un d'aquells estranys personatges a qui els és donat el do del geni, el do de commoure i ser estimat per les generacions futures, el do de la immortalitat...


Des d'aquest bloc també ens volem adherir a la celebració de tant musical esdeveniment.


Us ofereixo dues formes de celebració:

mini selecció d'enllaços mozartians:

Mozart.com pàgina oficial del 250è Aniversari
Mozart en català
Mozart Project

Podeu escoltar un fragment de l'òpera Don Giovanni, basada en el clàssic de Molière, Don Joan, i estrenada al Teatre Nostic de la ciutat de Praga el 29 d'octubre de 1787. En concret es tracta del duo de Don Giovanni i Zerlina, conegut com "Là ci darem la mano".
Don Giovanni, òpera en dos actes, dirigit per Karl Böhm i amb Dietrich Fischer-Dieskau en el paper de Don Giovanni i Reri Grist en el de Zerlina,


14 No. 7, Duet.m4a
Powered by Castpost

A més també podeu escoltar un fragment del meravellós i emotiu Rèquiem. En concret es tracta de "Lacrimosa" la peça que segons la llegenda escribí Mozart ja pròxim a la seva pròpia mort. El Rèquiem encarregat per un misteriós personatge sense identificar (que bé podria ser algú amb afany de presentar com a seva aquesta magnífica obra) a un Mozart malalt i endeutat, es torna un autèntic homenatge gairebé pòstum al geni. Mozart l'escriu, imaginant cada nota i cada acord, cada so dels diferents instruments, al llit d'on ja no s'aixecarà. Em pregunto quina extranya sensació deu produir escriure música d'homenatge fúnebre estan tant propera la pròpia mort?

Rèquiem de Mozart dirigit per Jordi Savall al capdavant de la Capella Reial de Catalunya i interpretat per Montserrat Figueras, Claudia Schubert, Gerd Türk i Stephan Screckenbergen.


08 Lacrimosa.m4a
Powered by Castpost

4 comentaris:

  1. Avui és l'aniversari de Mozart, d'acord, però ahir va ser el d'algú altre i no va sortir cap post al respecte... bé, en tot cas, que sigui per molts anys si algú es dona per al.ludit!

    ;)

    ResponSuprimeix
  2. Sí, és cert, abans d'ahir vaig fer 22 anys... com passa el temps!

    ResponSuprimeix