23 d’abril 2006

Sant Jordi


Sant Jordi! De nou ens predisposem al passeig, a la gent, a la festa, al temps que passa sense pressa, al entretenir-se entre llibres i fer feliç algunes dones.
Ahir la gent d'Òmnium Cultural de Mataró vam entregar els premis del 26è Concurs Literari per a Escolars. El Saló de Plens, que n'enyoro l'anterior disseny, ple de nens. Il·lusió i nervis en els més petits, algun de veterà que ja té experiència i "grans vergonyosos". L'Alcalde clou l'acte apel·lant a guanyar l'ús social del català al carrer, després d'haver guanyat l'ús a l'escola. Al acabar en un petit grupet debatim sobre la idoneïtat de que Sant Jordi sigui festiu o no. Jo també, com algun mestre i algun polític, i algun mestre i polític, crec que es perdia la identitat de la festa declarant-la festiva. Sant Jordi ha de ser en feiner. En aquell feiner tant bonic ple de roses, d'escapades a mirar llibres, de tardes com si fossin de dissabte al mig de la setmana, de passeig amb l'endemà a treballar, de nens a les escoles guanyant premis literaris o adolescent iniciant-se en el complicat món de la seducció, parelles de totes les edats i durades i gent "suelta" en colles o sols.
Avui és diumenge. Aquesta ciutat demostra una vegada més que li agrada la festa, que vol festa, que vol una excusa per estar al seu eix, al seu oasis de vida, al seu lloc de trobada, la plaça Santa Anna i la Riera, sigui pels Reis, per les Santes, per les processons de Setmana Santa o pel dia de Sant Jordi.
Per la meva part he comprat dues roses per dues dones molt especials amb les que he dinat, la meva iaia i la meva mare. I també m'he comprat algún llibre, el d'en Fabià Estapé "10 grans catalans" i "Els jueus i Catalunya" d'en Vicenç Villatoro, protagonista, com explica en Francesc Amat, de l'Acte Acadèmic Institucional de la Diada de Sant Jordi.

Que tingueu un bon dia de Sant Jordi!

5 comentaris: