04 d’agost 2006

Anotacions sobre el conflicte (I): "Més que un partit, menys que un estat"

M’entristeix enormement. Em produeixen basques els comentaris senzills, sense matisos ni fonaments. He trigat a escriure, he trigat molt a tenir prou nocions i referències sobre el tema com per intentar publicar qualsevol cosa. El 12 de juliol, el dia que es van iniciar les hostilitats, amb l’infiltració d’un comando d’Hesbol·là en territori hebreu, que va matar a 8 soldats israelians i en va segrestar a 2 mes, em va enxampar entre el final de la lectura del llibre “El Líbano contemporaneo” de l’analista i exministre libanès Georges Corm i l’inici de “Hizbulah, el ejército de Dios” del corresponsal d’EFE a l’Orient Proper, Javier Martín.

No pretenc sentar càtedra ni passar pel que no sóc, però m’agradaria oferir-vos alguns comentaris que he anat reflexionant en aquests llargs dies d’enfrontament al país dels cedres.

“Més que un partit, menys que un Estat”

El 24 de maig 2000 el llavors premier israelià Ehud Barak complia la seva promesa de retirada de les tropes israelianes que romanien al sud del Líban, després de les nombroses baixes i els milions de shekels gastats i la impopularitat que les operacions despertaven als ciutadans, exemple paradigmàtic en fou el moviment de les “Quatre mares”, que s’oposaven a que els joves soldats del Tsahal haguessin de servir al sud del Líban, a més de la pressió internacional que des de la matança de Qana de l’any 1996 no deixava de demanar a Israel la retirada del sud libanès on tenia el suport d'una milícia cristiana, l’Exèrcit del Sud del Líban (ESL) comandada pel general Lahad i fins i tot d'alguns elements xiïtes. La promesa de l’exgeneral més condecorat de l’exèrcit d’Israel, no era sinó l’acceleració d’una idea majoritària dins d’aquest Estat després d’inútils morts com la dels 76 soldats morts en xocar els helicòpters que els transportaven.

Com brillantment explica Martín al seu llibre sobre l'anomenat Partit de Déu, fundat a redós de la invasió israeliana del sud del Líban, l’actuació d’aquest grup radical xiïta després de la retirada uniteral del Tsahal, va ser una molt brillant gestió de l’aparent victòria sobre l’exèrcit més poderós de la regió. En una imatge rememorada pel periodista espanyol, ocurreguda en un poble cristià del sud, Dibel, feu dels col·laboracionistes de l’ESL en espera de l’arribada dels homes del Hesbol·là, l'església és plena, alguns exmilicians i les seves famílies. Preguen per la seva sort. Arriben els primers cotxes i d’un d’ells en descendeixen dos clergues xiïtes, capa negra i turbant. Entren a l’església del poble i transmeten el missatge de Hesbol·là: “Tots som libanesos, tots hem vessat sang. Ja n’hi ha prou”. Evitant les represàlies comunitàries que anys enrere eren el pa de cada dia, Hesbol·là triomfava per segona vegada al Líban i enfortia enormement la seva imatge pública, enllaçant-la amb la seva vessant de "lluita" social (hospitals i escoles), i de retruc el seu poder dins l’Estat, fins a convertir-se en el que alguns han vingut a anomenar un “estat dins d’un estat” o en paraules d’un dirigent del grup radical “més que un partit, menys que un estat”.
Amb la influència del règim dels aiatol·làs d’Iran i el suport de la Síria de Baixar Al Assad, i no sense algunes tensions interiors, Hesbol·là participa en la política libanesa, que viu en aquell primer any del segle XXI un moment d’esperança i reconstrucció després d’anys de guerra civil, però sense renunciar a la “resistència” a la seva milícia armada, convertint-se en un la única facció armada d’ençà dels acords de Taïf de 1990 que posaren fi als luctuosos enfrontaments comunitaris que havien omplert de sang el país dels cedres.

L’excusa propicia per continuar l’activitat “militar” – i per tant el continu llançament dels anomenats míssils “Katiusha” sobre el nord d’Israel – és el contenciós sobre les granges de Xebaa, una petita porció de terreny, on s’hi situen unes masies abandonades, ocupada per Israel situat en l’important enclavament fronterer entre aquest, el Líban i Síria, i que tot indica que pertany a aquest darrer, tot i que Damasc faci ulls grossos a la reclamació, gens fonamentada, libanesa. Segons Israel aquest punt estratègic va ser capturat a Síria i per tant no és territori libanès, mentre que Síria admet que li havien pertanyut les referides granges però que les havia cedit al seu veí poc després de la pau de Taïf.

La poca capacitat de l’estat libanès va afavorir, sens dubte, aquest ensenyoriment de Hesbol·là al sud del Líban, on es concentra una part important de la ja majoritària comunitat xiïta, evidència no reflexada en la complicada arquitectura institucional. L’obligació de les Forces Armades libaneses, estipulada a la mateixa resolució de Nacions Unides que exigia la sortida de les tropes d’Israel del sud del Líban, de controlar la Línia Blava que s’estén entre ambdós països no s’ha arribat a complir. Amb un exèrcit que no arriba als 10.000 efectius i que té funcions més aviat policials, el govern libanès, sempre pendent del fil de la inestabilitat, no s’ha atrevit mai a portar la contrària als qui es presenten com els alliberadors del país. La Resolució 1559 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides també exigeix el desarmament de Hesbol·là, un tema controvertit davant del que el govern libanès es troba impotent.

A més, el moviment radical xiïta encapçalat pel jove xeic Hassan Nasralah, presentant-se com els únics que han pogut derrotar a Israel ha obtingut el reconeixement, quan no el suport d’amplis sectors de la població del petit país mediterrani, fins i tot de sectors cristians, com el mateix president Émile Lahoud, maronita prosirià, i participa amb tres ministeris al govern de concentració que encapçala el sunnita moderat i prooccidental Fouad Siniora, sorgit després de les primeres eleccions celebrades al Líban després de la sortida de les tropes sirianes, el febrer del 2005, arran de l’assassinat de l’exPrimer ministre libanès Rafik Hariri.
Properament:
Anotacions sobre el conflicte (II) : La segona mort de Rafik Hariri

86 comentaris:

 1. Fantàstic, de veritat. En l'estat actual de les coses, fa falta que algú tingui les coses una mica clares i les expliqui bé. I més quan veus un individu a la Plaça Sant Jaume amb una foto de Nasralah sense que ningú l'hi digui res...

  ResponSuprimeix
 2. Moltes gràcies! A mi em va impactar molt veure a la televisió aquest fet! Increïble! Per a mi això s'en diu "voler fer passar bou per bèstia grossa", voler dir pau quan en realitat potser volen dir altres coses menys beatífiques.

  Torno a dir-t'ho, moltíssimes gràcies!

  ResponSuprimeix
 3. Molt interessant!

  Només volia fer un apunt sobre el que va passar el 12 de juliol passat. En la seva incursió, Hezbollah va matar 2 o 3 soldats israelites (no ho recordo amb precisió) i va segrestar-ne dos més. Els altres soldats, quatre o cinc, van morir quan el seu tanc, en territori libanès i intentant el rescat dels dos segrestats , va passar sobre una mina (presumiblement col·locada per Hezbollah). No és cert que els vuit morts ho fossin en l'incursió de Hezbollah a Israel; com a mínim quatre van morir en una posterior incursió isrealiana al Líban.

  La història d'aquest vuit morts l'explicava fa uns dies Robert Fisk a La Vanguardia. Precisament Fisk té una història de la guerra civil del Líban molt elogiada (Pity the nation. Lebanon at war), de moment no traduïda. Jo no l'he llegida.

  Bé, disculpa l'anonimat. Sóc un lector ocasional del teu blog, que m'agrada força. Fins al següent capítol!

  ResponSuprimeix
 4. Anònim lector ocasional,
  Moltíssimes gràcies per la teva precisió i per la recomanació del llibre de Fisk.
  Benvingut a aquest racó de món!

  ResponSuprimeix
 5. Quan un ja està cansat de llegir tanta opinió sectària, partidista, papanatista i excessivament subjectiva, és gratificant llegir un post treballat i documentat com el teu.
  Felicitats Joan! ...i esperant la següent entrega.

  ResponSuprimeix
 6. Hi, i was looking over your blog and didn't
  quite find what I was looking for. I'm looking for
  different ways to earn money... I did find this though...
  a place where you can make some nice extra cash secret shopping.
  I made over $900 last month having fun!
  make extra money

  ResponSuprimeix
 7. Make it a point to always eat your breakfast. Weight loss for busy women can be difficult but never skip breakfast. Just Keto

  ResponSuprimeix
 8. If you work up and get a PhD in pliggly Health Sciences, you can be very successful in the career be it in the hospital segment or in the private clinics and centers.

  ResponSuprimeix
 9. First, the blog has readers, Brasilem5 right? Those visitors will read your post and visit your website or blog. You need to include some links on your post in order to generate traffic.

  ResponSuprimeix
 10. And a weight loss Keto Mode program that includes exercise does require a commitment and will take time out of your schedule to devote to your weight loss program.

  ResponSuprimeix
 11. This experience will serve him well keto charge as he encounters societal and demographic challenges for underserved and chronically ill patients throughout the southeast area.

  ResponSuprimeix
 12. Make sure your diet promotes Slimlinic Keto long-term change on your behavior and lifestyle. Avoid fad diets and plans that are not backed by scientific research, those that promise fast weight loss,

  ResponSuprimeix
 13. A good weight loss program is Green Vibe Keto required to make these magic weight loss numbers useful. You can lose weight with just the knowledge you have picked up here today but without

  ResponSuprimeix
 14. A pedometer will give you a good idea Slim X Genie Keto of how many steps you take each day. I recommend you get one and use it for a couple of weeks to get an average step count.

  ResponSuprimeix
 15. I have seen medical people Super Cut Keto break the law of improper food combining, and mixing starches, proteins, and sugars. They do this day in a day our through out the years.

  ResponSuprimeix
 16. This guide to wedding makeup will take the stress out planning your wedding makeup. Lip Liner Tips

  ResponSuprimeix
 17. Of all of these natural fat burners, the best one just might be the most convenient and least expected. Green tea, which contains polyphenols is said to help burn off calories which leads to fat loss. It has other benefits such as it flushes the body of toxins, reduces bacteria and helps to strengthen the body's immune system.


  Ultra Fast Keto Boost

  ResponSuprimeix
 18. It is best to use an anti-wrinkle eye cream daily since the skin around the eye is so very fine, rather than using your daily moisturizer around the area of the eye. Keep in mind that anti-wrinkle eye cream is especially designed to use around the area of the eye without causing irritation, as does the use of a normal facial moisturizer, which will cause your eyes to sting and water. All too often, normal facial moisturizers are formulated much too heavy or even drying for use on the delicate skin of the eye, which in turn can make wrinkles stand out even more.


  Prache Cream

  ResponSuprimeix
 19. Not many vacuum cleaners on the market today can perform as well as the UV Ultra Vac As Seen On TV. It is powerful enough to use everyday and on any type of furniture without damaging the surface.


  Gentiv Ultra

  ResponSuprimeix
 20. Take a good look at weight loss diet plan health food delivery services in the mindset of losing body fat with additional commitment and reachable body fat goal support. Without proper health food diet plan eating habits, even the best exerciser struggles with losing weight because it's practically all about calories. Exercise can only increase calories out, depending upon your level of fitness and the intensity at which you can stand to operate.


  ketozol

  ResponSuprimeix
 21. Just like any other diet that restricts foods in specific categories, the keto diet is not without risks. As you are not supposed to eat many fruits and vegetables, beans and lentils and other foods, you can suffer from lack of many essential nutrients. Since the diet is high in saturated fats and, if you indulge in the 'bad' fats, you can have high cholesterol levels upping your risk of heart disease.

  Mega Keto Diet

  ResponSuprimeix
 22. The Indian Coleus plant is native to Asian countries like India, Thailand and Burma. Research facilities across the world are analyzing the herb.
  What forms of medicine recommend its use?
  How does the compound compare to ephedrine?

  KetoVit Forskolin

  ResponSuprimeix
 23. Rare: People need to stop with the weird comparisons and funky statistics when discussing the rarity of platinum. Here it is, plain and simple: Platinum is 30x more rare than gold. And here's an easy analogy: If you were to put all of the platinum in the entire world into an Olympic sized swimming pool, it would come up to your ankles. If you did the same thing for gold, it would fill the pool three times over. Platinum's rarity can explain part of the price difference between itself and gold.


  Platinum Fit Keto

  ResponSuprimeix
 24. When you get ready to do your hair do this quick split end test. Stand in a well-lit area and grab a chunk of hair near your face. Split ends are most visible when you are in direct sunlight so it is a good idea to look in an area with direct light from the sun. When looking for the split ends, remember that they aren't always at the ends of your hair; they can be in the middle of the strand too. If you use some type of heat on your hair every day, it is crucial that you do regular checks for split ends.

  Swift Trim Keto

  ResponSuprimeix
 25. It really doesn't matter how much weight you have to lose. Unless you take control of both your conscious and unconscious eating habits you'll be hard pressed to lose even one pound.
  No, you have to start cutting back on the amount of food you are used to eating. I've heard of stories where people would go to Mc Donald's and pack away two Super Sized Big Mac Meals.
  Obviously, this is way too much. In this situation even cutting down to one Super Size meal would be an improvement. But, as we will see in our next step, a better plan would be to do away with the Super Size meal all-together and start eating better.
  Keto Slim RX

  ResponSuprimeix
 26. Fear of any side effects arising there of are also a cause of concern for most men. Natural male enhancer pills present a more viable and affordable alternative. They use natural herbs and extracts to boost testosterone levels in men with fantastic results. Natural ingredients


  orviax

  ResponSuprimeix
 27. have to suffer a bit to reach your desired results. There will be days when you feel like throwing in the towel and giving up.
  On those days you might just cave into your undeniable cravings and go crazy at your local all you can eat artery clogging buffet. But hey,that's OK. You're human. Sometimes you have to go a little nuts to get back on track.
  Amayze Life Keto

  ResponSuprimeix
 28. Evidence demonstrated that people who OD on high-carbohydrates experience symptoms of addiction like loss of control, desire to consume more to get the same effect, and withdrawal when going cold turkey.

  Himbeer Ketone

  ResponSuprimeix
 29. Meanwhile, the Hippocrates Health Institute is also offering a weight loss spa vacation to interested individuals. HHI has a different approach to losing weight, particularly promoting an enzyme-rich, vegetarian lifestyle.

  Ultra Fast Keto Boost

  ResponSuprimeix
 30. Apply Vaseline to your feet and then slip on some thick socks right before heading to bed. FairyMines

  ResponSuprimeix
 31. methodologies might be the best. For a great many people, being overweight is an aftereffect of a deficient measure of work out, a lacking way of life routine and an inadequately adjusted eating routine.


  Nuvo Ketosis Diet

  ResponSuprimeix
 32. Too much alcohol is harmful for the body and creates many other problems and increases or causes joint pain as well. Few people consume it because they think it helps to manage the pain better. It may give that impression but this is misleading. Since alcohol is a neurotoxin


  Pharma Flex RX

  ResponSuprimeix
 33. chemical imbalance that will stop the pregnancy going full term. Even if the baby is born successfully being overweight can result in future health problems for the youngster. To be on the safe side consider a safe fat loss and body loss weight program prior to pregnancy if your weight is excessive.

  Yeah Keto

  ResponSuprimeix
 34. I always write at least two or three versions of a script until I am satisfied. My favorite writing motto is; "I am not necessarily a good writer but I am a good re-writer." Family of Thakurganj full movie download

  ResponSuprimeix
 35. desire. Don't hesitate to read and learn as much as you can about weight gain. It's really easy to understand, and you may be surprised at what you learn.
  servings. A single serving of French fries is 15 fries. Just take a guess at how many servings are in a "Biggie" French fry container.


  Keto Infinite Accel

  ResponSuprimeix
 36. Motivation is key to success! If you seriously want to lose weight and obtain that body you have always desired or if you want to fit into those jeans from 10 years ago, you will want to include the Acai Berry Select supplement. As wonderful as this supplement is, it is however,

  Keto Max Shred

  ResponSuprimeix
 37. order to get rid of enzyme inhibitors. After that, you can sprout them, dehydrate them to make crackers, toss them in salads, sprinkle them over vegetables, and also dry them in a dehydrator and then grind them to make a raw "parmesan" sprinkle.


  Revolyn Keto Burn

  ResponSuprimeix
 38. Now is the time to purge your collection. Don't put back recipes you aren't going to use again now that you have everything spread out. Trendy Mumi

  ResponSuprimeix
 39. I have safely guided my patients through a 1-pound-a-day weight loss through low-calorie diets. It works and it is safe and was how we were genetically designed to use fat. I sometimes think the people who use this first myth are justifying people staying on their diets or regimens longer. It sells gym memberships and sells monthly weight-loss programs

  Keto Regime

  ResponSuprimeix
 40. wings. People who have successfully kept the weight off overwhelmingly have incorporated exercise into their lives, and the studies that look at people who have successfully lost weight and kept it off invariably find these people were consistent with their diet and exercise plans. (4)

  Trubodx Keto

  ResponSuprimeix
 41. you may step through this door into the very depths of your being and do, experience, or create whatever you wish. Your mind is in a deep and peaceful state. You have arrived deep in your subconscious, from where you can create whatever effect you desire in your emotional, intellectual, and physical landscape.  Upright Go Posture Training

  ResponSuprimeix
 42. I've found that I can't get below 9-10% body fat on diet alone (you can only reduce your calories so much, or you begin to eat up muscle)-I have to add in cardio if I want to continue losing. When I bulk, I usually end off around 14-15% body fat, and I can diet off the first 5% or

  Bionatrol Keto Burn

  ResponSuprimeix
 43. must follow the program to achieve results. For instance, if your program requires a very strict diet with seven days of intense exercise each week but you aren't a disciplined dieter and have never worked out before, this hypothetical program probably isn't the one that is


  Ultra Fast Keto Boost

  ResponSuprimeix
 44. Your ultimate goal should always be to lose fat and reducing excess body fat is what you should be concerned about. Weight loss and Fat loss is NOT the same thing! Many people confuse the two terms, often believing that they mean the same, when in fact weight loss


  Keto Extreme

  ResponSuprimeix
 45. There are many methods available for trying to lose weight. Restrictive diets are among the best-publicized. These include calorie restriction, in an attempt to take in less energy than you expend, as well as diets that restrict food by type, such as low-fat, low-carbohydrate and

  Ultra Fast Pure Keto

  ResponSuprimeix
 46. they deem appropriate. I'm not pointing fingers here, that's what I'd like to do too. However, being human means we have social pressures and expectations. At this point in history we are told that a lean, toned physique is sexy, attractive and desirable. I believe that this is the


  Ketogenic Valley Keto

  ResponSuprimeix
 47. I'm not saying that there aren't programs that could benefit anyone and everyone, but I am saying that you are more likely to be successful when you sign-up for a program that is directed at people just like you. Programs that attempt to cater to everyone are typically


  Rapid Fast Keto Boost

  ResponSuprimeix
 48. Taking Cat Litter Box Training to the Next Level
  the tray until he/she uses it. If you repeat this procedure a couple of times then you will be successful.
  in the box rather than on hardwood floors and carpets. Cats are trainable and will not cause major problems as long as their owners provide a big box located in an easy to reach yet quiet spot.

  Best Cat Litter Boxes

  ResponSuprimeix
 49. With the frequent bombardment by advertisers of various male enhancement pills and products it can be difficult to gain a clear understanding of what the different products actually do or claim to do. The products with the most name brand recognition are Viagra and


  Bandox Extreme

  ResponSuprimeix
 50. Simply put, No, not all male enhancement supplements come with a guarantee. This should be a warning sign for you. Do not purchase any male enhancement that does not contain a guarantee. A guarantee is a sign that the maker of the product cares about your satisfaction. Also, a guarantee proves that they are confident about the product producing results for you.


  Zylophin RX

  ResponSuprimeix
 51. and quick weight loss journey differs. To plainly put it, if you want to put on muscle size and increase strength, you will use more weight with fewer repetitions; if you are solely concerned about core strength and toning your body, then you will use less weight and more repetitions. Deciding upon what body type you want is the easiest part of a healthy weight


  Iron Slim Keto

  ResponSuprimeix
 52. Many people say covered pans keep the odors down, and help keep children and dogs out of the litter box. The problem is that some people tend to clean them less because they do not notice the smell is often. The key to using covered pans is to make sure and clean them just as thoroughly and often as you would any other. If it becomes too dirty for your cat, then he
  Best Rechargeable Bark Collars


  ResponSuprimeix
 53. waves in the male enhancement industry, even going as far as earning quite a number of endorsements from a number of respected medical authorities - and contrasting it with some of the borderline 'scammy' male enhancement products that promise 'magical male growth'
  Bioinvitagen


  ResponSuprimeix
 54. monitor social media. Monitoring social media sources for criticism and complaints can be especially effective as a customer service tool - correcting problems and issues and earning the customers' gratitude before complaints spread virally.

  Best Portable Monitors

  ResponSuprimeix
 55. The penis stretcher is known as one of the best male enhancer as it will increase the length and girth of your penis in a certain time period if used as instructed. The penis enhancement stretcher is made of soft and penis safe materials making it totally comfortable for the user. Once you start using the penis stretcher, you'll be absolutely thrilled with the results.


  Nano XL

  ResponSuprimeix
 56. If you plan to lose more than 15 pounds to 20 pounds, have any health problems, such as diabetes, your doctor should evaluate you before you start a weight loss program. Your doctor may even suggest some specific weight loss programs that would be good for you.


  KetoPower Boost

  ResponSuprimeix
 57. it, and I was never discouraged from asking for more, which I did quite often. I was, however, the only child, out of the four in our family, that became overweight.
  skating, and playing with my friends. I was always very active, and yet I was always overweight.

  Insta Keto

  ResponSuprimeix
 58. It really doesn't matter how much weight you have to lose. Unless you take control of both your conscious and unconscious eating habits you'll be hard pressed to lose even one pound.


  Keto Guru

  ResponSuprimeix
 59. get to a healthy weight loss. Then you will need to go down those paths, one at a time. How properly, for your healthy weight loss and quick weight loss to occur.
  begin the next path towards your healthy weight loss and quick weight loss journey that will be found in Phase II.

  Diamond Keto 247


  ResponSuprimeix
 60. The number of males showing their curiosity about male enhancement products is growing daily. Many males are even coming forward and test out the various penile enhancement items and methods. Every one of them has his own reasons behind opting for penile enhancement methods. Among the many reasons, actually, among the primary reason for

  KSZ Male Enhancement

  ResponSuprimeix
 61. Remotivation therapy is provided in a one to one or in a small group setting. Considering that we have a diverse set of clients in LTC it benefits those who have dementia, need more sensory stimulation and are independent, also clients who are physically and cognitively able
  genbrain


  ResponSuprimeix
 62. If you feel that your sexual performance is not what it used to be, you maybe someone who would try out natural male enhancement pills. Often sexual performance has physiological and psychological impact on men sexually, so taking a natural enhancement pill can boost confidence and renew their desire for sex. This is a bonus to the general effects that male sex

  Andezal Male Enhancement

  ResponSuprimeix
 63. . With dozens of new diets hitting the news every year its no wonder that we are becoming a little bit jaded.
  Slim Fit 180 Keto


  ResponSuprimeix
 64. requires to operate, reduce you calorie consumption to 500-700 calories less than that without going under 1200 calories. More than a 700 calorie deficit may lead to muscle loss which is the next cause of a weight loss plateau.

  Insta keto reviews

  ResponSuprimeix
 65. used for building muscle and increasing sexual desire and fantasies. Tribulus terrestris stimulates secretion of sex steroids from the gonads, increases sperm motility and raises joy and pleasure levels in sexual activity in both fertile and infertile men.


  centallus rx male enhancement

  ResponSuprimeix
 66. If you know that your daily caloric target is good and you have absolutely no calorie creep, then you should increase your cardio.


  Tier 2 Keto Reviews

  ResponSuprimeix
 67. When setting up your Christmas Tree, the very first decision that has to be made is to decide exactly what kind of Christmas tree you want to decorate. There a several kinds of trees that are traditional holiday favorites. Some Christmas trees are considered regional favorites, but


  modern Christmas tree

  ResponSuprimeix
 68. must follow the program to achieve results. For instance, if your program requires a very strict diet with seven days of intense exercise each week but you aren't a disciplined dieter and have never worked out before, this hypothetical program probably isn't the one that is  Velocity Trim Keto

  ResponSuprimeix
 69. If you don't know the answer to those questions, you have totally missed the point of this article and the lesson it's trying to teach you, and are set up for failure. Go back and read this section again...By default, diet B is superior.


  Instant Keto

  ResponSuprimeix
 70. probably are not going to stick to a ninety day program where you have to eat brussel sprout and cabbage soup at each meal while exercising sixty minutes two times each day. It's just not sustainable. Every program has it's nutrition and exercise requirements so it's up to you

  Keto Pro Avis

  ResponSuprimeix
 71. due to renters with allergies. They may be unwilling to stay if you occasionally have pets in your rental home. However, keep in mind we do have rules with respect to type of pet, number of pets, and activity of pets. We also have renters who bring pets and get them to sign a Pet Policy.

  Best Dog Gates

  ResponSuprimeix
 72. Be it going for a walk, running, swimming, biking, hiking, or any other physical activity you like to do start doing it now. Don't spend another night on the couch watching the latest re-runs. Get your body moving and start losing weight today.

  activate keto

  ResponSuprimeix
 73. increasing androgenic effects and dramatically increasing testosterone, Tongkat Ali increases sexual arousal and motivation and frequency of sexual activity. This supplement supports a long term overall healthy sexual drive and function in men and enhances the rigidity of erections.

  https://www.facebook.com/events/2452898138280750/
  https://www.facebook.com/pwxmale
  https://www.youtube.com/watch?v=ZXfcqQBLA6I&t=1s
  https://medium.com/@jj524938/pwx-male-enhancement-is-a-natural-diet-dc303cb8562d
  PWX Male Enhancement

  ResponSuprimeix
 74. that while it is possible for an average sized male to satisfy women, added length and girth truly gets the job done better and more often. This is something most men would love to experience, hearing yes, more often than no. So if you are a male looking to increase the size of your male organ you really need the best male enhancement products available.


  Verocity Male Enhancement

  ResponSuprimeix
 75. Semen pills are designed to either increase semen volume, increase sperm fertility or both. Men looking to increase semen volume take these products to increase the strength, duration and intensity of ejaculations. This is because men can increase ejaculations by


  KSX Male Enhancement

  ResponSuprimeix
 76. playing tennis. Any of these instances and a whole lot of other situations can result to injury, and you end up face to face with a doctor who most likely will prescribe you some pain killers to ease your pain.


  CBD Miracle Pain Patch

  ResponSuprimeix
 77. weight loss and quick weight loss is impossible if you injure yourself in the gym. In fact, a gym injury can set your healthy weight loss and quick weight loss exercise program back weeks, even months. Remember, if you can't do ten repetitions of your third set of an exercise, that's OK as well. As long as you can do ten repetitions of the first two sets of the exercise, then eventually
  Alpha Femme Keto Genix


  ResponSuprimeix
 78. Cialis which are prescription pills designed to treat erectile dysfunction. Erectile Dysfunction is generally defined as the inability to achieve an erection for long enough to have sex.
  available on the internet. The male sexual enhancers available on the internet generally fall into three categories.

  Superior Flux Male Enhancement

  ResponSuprimeix
 79. interfere with the body's use of most nutrients. If soil can grow crops, the food produced is nutritious. When soil lacks minerals, plants don't grow properly and may not produce their potential yield. Growing area does affect a food's iodine and selenium contents.Renegade Keto

  ResponSuprimeix
 80. These are going to be present in any well-developed weight loss program. Your success is dependent on what you are realistically willing and able to commit to with regard to each of these factors. Let's face it, purchasing a weight loss program does not guarantee success, you


  Vibrant Enhanced Keto

  ResponSuprimeix
 81. We can't discuss the length of shoes without discussing width. As a rule, shoes get wider as you go up in size within the same style. So, a size 10B shoe is wider than a 9B, and a 9B is wider than an 8B, and so on. People's feet that are too wide for a particular style of shoes in their size, must buy a longer size to get the width that fits. By this guideline, shoes that are too short can
  Best Women Crossfit Shoes

  ResponSuprimeix
 82. The question as to just how exactly male enhancement pills work is one of the most frequently asked questions in men-only forums. At their core, the male enhancement pills are taken to increase the length and girth of the male sexual organ, which in many men's
  Biovirexagen

  ResponSuprimeix
 83. available for home made quality pet foods. Fresh water is always a necessary need. Notice I mentioned "fresh; water gets stale fast in sunlight and fluorides are just as detrimental to animals as humans. Proper water filtering is necessary.
  Best Christmas gift for pets

  ResponSuprimeix
 84. a number that really demonstrate the right and effective ways to achieve male enhancement. Some show how to use homemade male enhancements such as traction

  Massive Male Plus

  ResponSuprimeix
 85. Second, it must be a plan that incorporates both diet AND exercise. Merely changing the way you eat is not enough. And a weight loss program that includes exercise does require a commitment and will take time out of your schedule to devote to your weight loss program. It's

  Ketophin BHB

  ResponSuprimeix
 86. Why? Because you now know the "secret" to safe and effective weight loss. If you ever feel yourself creeping back up on the dreaded scale o' fat all you have to do is put these 3 steps into action and watch as you stabilize and contradict any unwanted weight gain.
  Keto Crush

  ResponSuprimeix