14 d’agost 2006

Notícia de Mèxic (I): AMLO i el colapse

Són les 7 del vespre a Mèxic DF i escric aquesta primera nota des d'un ordinador darrera la consergeria de l'hotel on m'hostatjo.
Després d'arribar bé, tot i el cansament d'un viatge tant llarg, ahir vam visitar aquesta gran ciutat de més de 22 milions d'habitants (m'han donat xifres que oscil-len d'un milió).
AMLO i el colapse
El primer que veus quan arribes a la capital de Mèxic és la gran efervecència política. Arreu es veuen cartells electorals dels diferents comicis. Però el que es fa més evident al passejar pel centre de la ciutat és l'impacte de l'acampada dels seguidors del candidat Andrés Manuel Lòpez Obrador que dins de les activitats de l'anomenada "resistència civil" i amb el lema "Voto x Voto, Casilla x Casilla" demanen el recompte de les paperetes de les eleccions presidencials celebrades el dia 2 de juliol. Els simpatitzants d'AMLO (les sigles per les quals es coneix al polític tabasqueny) ocupen les principals avingudes i vies de Ciutat de Mèxic, principalment la vital Avenida Reforma, a més dels carrers més concurreguts del centre históric de la capital azteca, i la preciosa Plaza del Zócalo, fet que impedeix d'admirar el magnífic mural de Diego Rivera sobre la història del país que es troba al Palau de Govern. Durant tot el dia es succeixen mitings, proclames, concerts, etc que segurament ja no tenen el grau de concurrència del primer dia. A l'espera que es donin els resultats d'un recompte del 10% al qual ha accedit el TEPJF (Tribunal Electoral) davant de l'hotel - Av. Reforma per on discorre el campament - poc més d'unes 20 persones escolten actuacions musicals.
En general sents crítiques al greu colapse que aquesta resistència ha provocat, i per exemple les comunicacions en cotxe o autocar pateixen problemes per desplaçar-se en trajectes senzills, els que abans es feien en 5 minuts ara poden arribar a l'hora en hores punta.
En quan a l'estat d'opinió, aquesta és diversa. Avui m'explicaven que és provable que hi hagués fraus electorals flagrants: compra de vots, desaparicions dels cens, sondetjos sospitosos, etc.
Ahir per sudmergir-me en la història en temps real que s'està vivint en aquest país, vaig comprar-me un parell de llibres: una biografia crítica, segons diu el mateix autor, d'AMLO i el seu programa polític de les passades eleccions "Un nuevo proyecto de nación".
I, ara, que succeirà? Mèxic és un país amb gran potencial dins de Llatinoamerica, i amb gran influència, però que pot passar segons els resultats del recompte parcial que el Tribunal electoral ha de donar a conèixer properament?
Si aquest confirma els resultats provisionals, la victòria de Felipe Calderón del PAN (Partido de Acción Democratica), AMLO ja ha amenaçat amb continuar les movilitzacions, que poden portar a un veritable colapse, i no ja de trànsit, a l'Estat.
Si per contra, els resultats atorguen la victòria a López Obrador i al seu partit PRD (Partido de la Revolución Democrática) es crearà un perillós precedent, a més d'un descrèdit de les institucions que veurien com es confirmen les sospites de frau. Amb una victòria posterior a massives movilitzacions - similar a la revolució taronja d'Ucraïna o la revolta pacífica que va acabar amb la presidència de Shevardnadze a Geòrgia - amb tocs populístes que l'aproximen a Hugo Chávez o Evo Morales i l'allunyen d'un lideratge d'esquerres com el de Lula al Brasil, sentaria un precedent perillós per a qualsevol candidat derrotat de qualsevol país d'Amèrica.
López Obrador, si finalment els resultats provisionals adquireixen el caràcter de definitius, hauria d'esdevenir un líder opositor responsable, capdavanter de les aspiracions dels seus seguidors i simpatitzants, la gent més humil, impacable crític del govern i aspirant, amb la gran preparació que li atorgaria la feina d'opositor, a la Presidència a les properes eleccions. Si per contra continua pel camí de la resistència civil i les movilitzacions, seguint pel camí del colapse, mala peça al tel-ler...
Continuarà...

1 comentari:

  1. Des de la distància, no puc deixar de tenir certa desconfiança amb Lopez Obrador. No crec que sigui un altre Chávez, però el seu discurs també està impregnat de populisme. A l'Amèrica Llatina, a vegades sembla que no hi ha vida entre la dreta reaccionària i l'esquerra populista.

    Bones vacances!

    ResponSuprimeix