19 d’agost 2006

Notícia de Mèxic (II): "Chiapas: sense rastre de Marcos"

Chiapas: sense rastre de Marcos

Escric la segona de les cròniques disperses de viatge des de San Cristòbal de las Casas, a Chiapas, ciutat famosa per ser l'escenari de l'aixecament de l'EZLN (Ejército Zapatista de Liberación Nacional) liderat pel Subcomandante Marcos. El desembre de 1994 la plaza del Zócalo, on es troba la seu del govern municipal va ser ocupada pels guerrillers i la notícia es va extendre pel món. Chiapas va ser situada al mapa, i el Subcomandante es converí en un personatge famós, potser més a fora que al mateix Mèxic. Amb la marxa cap a DF va rebre les benaventurances de Saramago i Montalbán, i fou convidat a parlar davant del Parlament mexicà, enmig de la controvèrsia de que un emmascarat parlés en seu parlamentària. Finalment la Comandante Esther, amb cara destapada, parlà als pares de la pàtria sobre les dures condicions de vida de les dones índigenes. Poc a poc, Marcos i la llegenda es van anar allunyant de San Cristòbal, més engrescat amb la "Otra campanya" durant les eleccions presidencials del 2 de juliol passat i la conducció d'una motocicleta que en les condicions de vida dels pobladors de la selva de Chiapas. Avui a aquesta magnífica ciutat, encantadora i plena de vida, bulliciosa i comercial, que recorda al seu nom al defensor del índigenes, Fray Bartolomé de las Casas, Marcos només és un ninotet que venen al Zócalo com a souvenir, algun pujat a un cavall amb la Ramona, que diuen els nens que és la seva nòvia.

Avui m'ha impresionat visitar l'esglèsia d'un petit poble de Chiapas, San Juan Chamula. a deu kilòmetres de San Cristòbal. El mestisatge, no l'oficial i mitificat, sinó el pur sincretisme, s'ens descobrien als nostres ulls: catolicisme amb els ritus ancestrals més antics.

2 comentaris:

  1. NOU BLOC de LLavaneres.

    www.llavaneres-noticies.blogspot.com


    SALUT i força!!!

    ResponSuprimeix
  2. Guardo la visita a San Juan Chamula, com un dels moments més excepcionals dels meus viatges a Mèxic. Realment es fa difícil explicar a algú que no hi hagi estat, que és el que succeix dins l'esglèsia de San Joan Baptista, a la comunitat tzental de San Juan Chamula. Ho he intentat en un post publicat al meu blog però dubto que me'n hagi sortit: http://www.lacoctelera.com/torreneules/post/2006/12/16/epistolari-maia

    ResponSuprimeix