27 d’agost 2006

Notícia de Mèxic (III): "Història i publicacions"

Ja a casa, hora de recompte i descans del viatger, apilo els llibres comprats i anyoro els que vaig veure i no vaig comprar.

Potser uns dels "llegats" espanyols més evidents a Mèxic és una història contemporània convulsa, plena d'heroïs i bandits, de dictadors i demòcrates, de capellans i anticlericals, d'aventures imperials i capdills revolucionaris, de tirs i ranxeres, de baionetes estrangeres i morts pròpies, de cacics i rebels, de picaresca i honestetat, de d'alegria i dol, d'imatges per la història i records esborrables, d'estètica i mitificació

La història recent del gran país americà produeix una atracció fatal pel qui tingui certa tirada cap a aquests temes. I la gran producció editorial, amb Districte Federal com a seu i el Fondo de Cultura Económica com a paradigma, fa que la febre del lector afeccionat a la història es desvordi. Entrar a les llibreries, repletes de llibres i revistes, observar un quiosc amb els grans diaris Reforma, Excelsior o El Universal, produia una taquicàrdia nerviosa i un afany d'inabastabilitat.

Puc dir, que la compra s'ha centrat sobretot en llibres d'història contemporània i d'actualitat, que a continuació detallo, i hi col·loco també els que ja tenia sobre el mateix tema:
Conquesta i colonització:
La conquista de México de Hugh THOMAS. Ed. Planeta Col. Booket.
Relación de cosas de Yucatán de Fray Diego de LANDA. Ed. Dante.
Brevísima relación de la destruición de las Indias de Fray Bartolomé DE LAS CASAS. Alianza Editorial.
Independència i segle XIX:
La otra historia de México Juarez y Maximiliano, la roca y el ensueño d'Armando FUENTES AGUIRRE "Catón". Ed. Diana.
Revolució:
Breve Historia de la Revolución Mexicana I - Los antecedentes y la etapa maderista de Jesús SILVA HERZOG. Fondo de Cultura Económica.
Breve Historia de la Revolución Mexicana II - La etapa constitucionalista y la lucha de facciones de Jesús SILVA HERZOG. Fondo de Cultura Económica.
La verdadera historia de Pancho Villa d'Ettore PIERRI. Editores Mexicanos Unidos.
Vida, pasión y muerte de Emiliano Zapata d'Ettore PIERRI. Editores Mexicanos Unidos.
Mèxic insurgent de John REED. Ed 1984.
Actualitat
Un proyecto alternativo de nación d'Andrés Manuel Lopez Obrador. Ed. Grijalbo.
Mesías Mexicano de Georges W. Grayson. Ed. Grijalbo.

3 comentaris:

  1. Osti! Reconec la meva profunda ignorància sobre la seva obra.. Ara si hi ha bones referències, serà hora de donar-hi una ullada!
    Gràcies

    ResponSuprimeix
  2. Los detectives salvajes és el que més parla de México DF.

    ResponSuprimeix