26 de novembre 2006

La tristesa libanesa als diaris d'avui

Llegint els diaris d'avui, tant de forma escrita com digital, he trobat diferents notícies i reportatges sobre el Líban, per desgràcia arran del magnicidi de Pierre Gemayel.

A l'Avui podem llegir un reportatge de Jana Beris sobre els principals líders de l'impresionant mosaic libanès, els representants de cada credo, de cada clan, de cada família: en el camp prosirià el president Lahoud, el xeic Nasrhal·là, cap del Hesbol·là, i el president del Parlament i líder de l'Amal Nabid Berri, i en la coalició antisiriana el premier Siniora, l'històric líder drus Wahid Jumblatt, el líder cristià Shamir Geargea i Saad Hariri, hereu de l'assassinat exprimer ministre.
A la foto d'esquerra a dreta: la mare del finat, W. Jumblatt, S. Geargea, l'expresident A. Gemayel, pare del ministre assassinat, i S. Hariri. Foto: Diari Avui. EFE.
Precisament Saad Hariri, líder de l'Al-Mustaqbal respon a les qüestions del País en una entrevista on defensa la decisió del govern libanès d'instaurar un Tribunal Internacional amb la missió d'investigar i processar als responsables dels assassinats del seu pare, Rafik Hariri i diverses personalitats polítiques i socials, entre elles el darrer, el ministre d'Indústria Gemayel. Hariri també retreu a Espanya i Regne Unit, entre d'altres, els intents d'aproximació a Síria, a qui considera, juntament amb l'altre veí, Israel, interessada una guerra civil al Líban.

El mateix diari es fa ressó de la decisió del Govern de Fuad Siniora de constituir el Tribunal Internacional. És prou impresionant veure el Consell de Ministres amb la cadira buida de Pierre Gemayel.

Llegir al Degà dels corresponsals al Líban i periodista de la Vanguardia, Tomàs Alcoberro, és obligat per qualsevol que vulgui conèixer la realitat del Llevant. Aquesta setmana Alcoberro examina exhaustivament els diversos clan cristians i les seves cruentes relacions en els darrers desenis: els Gemayel i els seus rivals al camp maronita, els Fangie; els Chamoun, Sami Geargea, el criminal de guerra rehabilitat i l'exgeneral Michel Aoun, antic enemic de Síria i avui el seu paladí en territori libanès.
Les sorpreses del Líban: una dona musulmana sosté la fotografia del cristià Gemayel,
amb el símbol del seu partit, Al-Kataed (les Falanges Libanesas). Foto: Diari Avui. EFE
N'aconsello la lectura per anar fent-se una mica un un croquis del complicat laberint libanès i comprendre el drama que està vivint aquest país de l'altre costat del Mediterrani.

Cap comentari:

Publica un comentari