02 de gener 2007

Mor Teddy Kollek, un alcalde sota Déu

Teddy Kollek, qui va ser alcalde laborista de Jerusalem de 1965 a 1993 - quan va ser derrotat per l'actual premier Ehud Olmert que llavors encapçalava del Likud - ha mort als 95 anys. Kollek va ser alcalde de la ciutat més santa, un alcalde "llegendari" segons el descriu el diari israelià Haaretz, a més de ser un home molt proper al fundador David Ben Gurion. Nascut a Hongria, el seu pare li posà Theodor en homenatge a Theodor Herzl, fundador del moviment sionista.

Els qui llegiu aquest bloc ja coneixeu la dèria pel Pròxim Orient, per Israel, per Palestina,.. i avui volia parlar d'aquest personatge clau a la història de la ciutat més disputada, on Déu adopta mil llengües i apareix a cada cantonada sota mil vestits, sota mil rostres, jueus de tots els colors, cristians de totes les esglèsies i musulmans de tots els continents tenen a Jerusalem un destí sagrat: on va aixecar-se el temple dels jueus, on el Jesús va patir la seva passió i mort, on Mahoma va pujar al cel.

Intentar la concòrdia en aquest entre tots ells va ser un dels titànics esforços de Teddy Kollek i poc va ajudar-hi la decisió del govern de declarar solemnement Jerusalem "capital eterna i indivisible del poble i l'Estat d'Israel" l'any 1980 que va acollir amb el temor de que perjudiqués la convivència de la ciutat. Tothom li deia Teddy, però també se'l va conèixer com el "nou Herodes" pel seu afany reformador i promotor de la cultura de la ciutat. Explica Haaretz que anava sol pel carrer i que el seu telèfon particular apareixia a totes les guies. També que lluità pel respecte, quan no l'estima, de tots els seus conciutadans, també dels palestins que romangueren a casa seva quan Jerusalem Est, que havia estat sota administració jordana d'ençà del 1948, va ser annexionat per Israel.

Tot un caràcter, exemple d'alcalde en una ciutat difícil, sobretot tenint a Déu tant aprop, sobre el seu cap.


Shalom Teddy, descansi en pau.

Teddy Kollek 1911-2006

2 comentaris:

 1. En Teddy Kollek és un d'aquests sionistes autèntics que van arribar a Israel per fundar la nova Atenes i han mort veient el seu somni transformat en Esparta.

  Shalom,
  Marc
  www.catalunyafastforward.blogspot.com

  ResponSuprimeix
 2. Somnis dels fundadors que es van convertir al final en els malsons dels seus descendents.

  Gràcies de nou pels teus comentaris!

  ResponSuprimeix