18 de gener 2007

Zadie Smith

Em sorprén al suplement Cultura de l'Avui una entrevista amb Zadie Smith, la -ja- gran escriptora anglesa que em fascinà amb el seu Dents blanques anys enrrera i a qui encara li dec acabar la lectura estroncada de L'home dels autògrafs la seva segona novel·la. I penso comprar de seguida el seu darrer llibre Sobre la bellesa recentment editat.


la novel·lista Smith, anglesa de mare jamaicana i pare britànic, ha estat definida com la gran recreadora de la multiculturalitat britànica, de les vides creuades de famílies amb orígens i tonalitats diverses, de les revoltes dels joves contra els móns fràgils i les presumptes fermeses dels pares, dels desitjos i somnis, de les sortides fanàtiques que assalten a algunes de les segones generacions de migrats...per circulen els Jones, els Iqbals i els Chalfens, els diferents protagonistes de la seva primera novel·la, i àmbits on la seva literatura pren fermesa. A preguntes del periodista Francesc Bombí-Vilaseca directment dispara:

"[...] Dels llibres que he escrit sempre m'acaba agradant més el procés que no pas les històries en si, com quan amb L'home dels autògrafs vaig aprendre molt sobre el judaisme, o llibres que vaig llegir per escriure Dents blanques i que no hauria llegit de cap altra manera i es van quedar amb mi com records... No recordo gaire afectuosament la resta dels llibres.

Encara la cataloguen com a escriptora jove, però ja no ho és tant...

Abans deia que era molt jove ara només sóc joveneta... Però avui sembla que som joves des dels 18 fins als 45 anys, i així comprem més coses i som eternament joves. És interessant, perquè si mirem la història de la literatura, especialment l'europea, publicar una primera novel·la als 24 anys era una cosa ben normal, tant al segle XIX com al XX, ningú diria que és obra d'algú particularment jove, potser fins i tot era una mica tard... Però ara... què se suposa que has de fer, als 24? Col·locar-te? No sóc gaire bona per col·locar-me... "

Recomanació literària feta "ad futurum", de moment estic endinsat en la lectura dels altament recomanables, asserenadors i brillantíssims Assajos de Michel de Montaigne.

Cap comentari:

Publica un comentari