16 de febrer 2007

No escric bé

La maleida justícia ha fet malbé el que pogués tenir de brillant a l'hora d'escriure. M'ha enrrebessat l'escriptura. L'ha feta obsesivament depenen de les infinites subordinacions, farragosa, sempre amb por de no acabar de dir-ho tot. He omplert els escrits d'aclariments entre comes, entre guions i només per pura estètica no he fet servir parèntesi massa sovint. Entre les perversitats de l'estil jurídic - pura derivada del castellà del XIX -, un gust clàssic i un intent d'imitar els mites, molts deuen haver trobat els meus articles massa severs, deformadament decimonònics, excesivament solemnes o fins i tot, pedants. Tot i haver fet periodisme amateur durant anys, encara estic a la recerca d'un estil clar i agradable, precís. I a més quan veus que gent més jove que tu escriu amb una delicadesa i una cadència excel·lent, amb un estil que meravella no pots fer altre cosa que avergonyir-te...

No obstant, seguirem llegint i temptant la musa que ens ajudi a millorar.

6 comentaris:

 1. Ei! no sé de que t'has d'avergonyir. Els teus articles són l'enveja de la majoria de blocaires, dels joves i dels vells. Vaja, que la musa viu a casa teva, segur.

  ResponSuprimeix
 2. La musa t'acompanya Safont! Me la presentes ;)? Endavant amb el mètode de ploma Plumed a l'hora d'escriure :P!

  Una abraçada!

  ResponSuprimeix
 3. "Una vez comprendas el temperamento de su autor, la comprensión de sus escritos te será fácil" (Henry W. Longfellow).
  Safont, tens musa, sempre l'has tinguda i sempre la tindràs. No t'enganyaré, és una musa decimonònica però creu-me, millor tenir-ne una que et faci destil·lar cert aire de solemnitat que no pas una musa que et faci escriure d'una manera "ripiosa". XDD.
  Joan, pensa que escrius posts de temes amb contingut profund i no et pots permetre el luxe d'escriure d'una manera simplista com seria el meu cas. A temes profunds, escriptura densa. És una llei de Murphy. No hi pots fer res.

  ResponSuprimeix
 4. A mi no em sembla que hagis empitjorat massa :)))))))))))))))))

  llum

  ResponSuprimeix
 5. Joan, com diuen els comentaris trobo que escrius de manera adequada al que vols dir, molt bé. És veritat que la formació jurídica condiciona un determinat estil, però és això, un estil; n'hi ha que no en tenen cap, i s'esforcen per aparentar que en tenen algun. Per mi no es pot escriure si no es raona, i en això aquesta formació hi ajuda molt.Diria que hi ha l'ossada i la textura i la pell de l'escriptura, i encara el perfum. Escriure bé deu consistir en aconseguir un bon equilibri de tots aquests elements. Sempre s'ha dit que un bon escriptor és un bon lector; diria que un bon lector que sap seleccionar, crític. És veritat que la gent del dret ens hem d'oxigenar, tornar més càlid el nostre fred llenguatge, donar-li ales i portar-lo a passejar. Per això escrivim, no ?

  ResponSuprimeix
 6. Joan,
  jo crec que no hi cap mètode per escriure bé (tot i que no sé pq et preocupa, escrius bé). En tot cas, et proposo el meu sistema: imaginar-te que el text està dins una roca i que l'has d'anar esculpint perquè aparegui. El mateix exemple el pots fer amb un torn de terrisser.
  q et sembla?
  joan

  ResponSuprimeix