08 d’abril 2007

"Mamma, quel vino...!"

Si "Werther" se situa al Nadal, "El Somni d'una Nit d'Estiu" transcorre a la Nit de Sant Joan i "Don Giovanni" és sinònim de Tots Sants, també hi ha una òpera per a un dia com avui, Diumenge de Pasqua.

"Cavalleria rusticana", la "cavallerositat rústica" recreada pel mestre Mascagni per a divertimento de la burgesia milanesa. La tràgica història d'un fatxenda seductor, pobre don Joan de poble sicilià, Turiddu que en l'alba del diumenge en que la tenebra dóna lloc a la llum, fuig de la casa d'Alfio, després d'haver passat la nit de passió amb Lola, la bella esposa de l'orgullós traginer. A més, la seva aventura de desvergonyit seductor provoca gelosia de la pobre Santuzza, qui en el passat va ser seduïda i abandonada per Turiddu, i que el portarà al tràgic desenllaç del duel amb l'enganyat Alfio, fent omplir de plor a Mamma Lucia amb el seu darrer cant.

Una de les òperes més representatives del que es va anomenar verisme, l'intent de retratar amb tot el naturalisme i crueltat el sur italià, "Cavalleria rusticana" està dotada d'una melodia embriagadora com el vi de Mamma Lucia, i hi resona tota la força i la passió de Sicília. La seducció, la mort, la gelosia, el desafiament, tot es combina enmig d'un dels dies més importants de l'any, la Pasqua, on els brutals cants de la passió mundana es barregen amb les oracions més boniques que celebren la Ressurecció de Crist, amb uns personatges que es condemnem sense salvació en un clima brutal, de colors ocres i forts sentiments, d'una mediterranietat ancestral i tràgica.

Una òpera famosa gràcies a un famosíssim "Intermezzo", que a més, qualsevol debot del Padrí no pot oblidar...

Us acompanyo aquest escrit amb un dos videos d'una curiosa producció localitzada a Youtube, gravada a Tòquio el 1976 (i amb subtítols en japonès) i interpretada per Plácido Domingo i Fiorenza Cossotto:

Oració "Inneggiamo" (Santuzza-Mamma Lucia-cor)
Aria "Mamma, quel vino è generoso" i final (Turiddu-Mamma Lucia-Santuzza)
També a Youtube, si busqueu "Cavalleria rusticana" podeu trobar una producció del Teatro Comunale di Bologna, dirigida pel mestre Ricardo Muti i encapçalada per José Cura.

4 comentaris:

 1. La veu de Villazón en aquesta ària té una força descomunal... Crec que pocs tenors han tingut aquest do de la interpretació tan genial com el té ell (o potser sóc jo que estic encegada...). En fi, moltes gràcies novament per aquest regal!

  Una abraçada.

  ResponSuprimeix
 2. Joan
  Anant a temes més prosaics... he vist a TVM que vas de sis a la llista d'ERC. Felicitats!

  ResponSuprimeix
 3. Maria,

  Realment impresionant el "Mamma, quel vino" del Villazón... estic desitjant veure'l fent de Dex Grieux a la Manon del juny, i a la temporada que ve al recital. Per cert, ho deus saber.. és cert el lio amb la Netrevko? A mi em semblava evident, però sempre diuen que penso malament...

  Una abraçada

  Ramon,

  Moltes gràcies! Ja ho veus, feina i compromís a parts iguals. Espero que ens veiem per poder-te dir el mateix.

  Una abraçada

  ResponSuprimeix
 4. Joan,

  N'havia sentit alguna cosa però juraria que no és veritat... 2 fills, una dona que el va empènyer més que ningú a que es dediqués al cant... Prefereixo pensar que actua tan perfectament bé que fins i tot sembla que estiguin embolicats!

  Una abraçada.

  ResponSuprimeix