02 de juny 2007

Resultats per a tots

Un lector anònim em repta a comentar els resultats de les eleccions municipals a Mataró. D'acord.

Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) 11 regidors 13.388 vots (34,56%)

Torna a ser el partit més votat i surt vencedor dels comicis, estantcant-se en els 11 edils. Un bon candidat i una mala llista, han fet que no és notès l'efecte Baron i les coses s'han mantingut pel partit que lidera José Montilla. Hauran de pactar, novament, per governar, i oferir les noves idees que diuen que tenen (no gaire localitzables al seu programa electoral, massa basat en la gestió ordinària) per donar nous impulsos a una ciutat que, després de 28 anys, coneixen abastament.

Convergència i Unió (CiU) 7 regidors 8136 vots (21,01%)

Venint dels seus resultats més dolents - els obtinguts per Esperalba en els darrers comicis - poden estar contents d'haver sumat un nou regidor al grup que presidirà Joan Móra. No obstant, les indisimulades ganes d'aconseguir l'alcaldia davant dels resultats obtinguts poden portar-los a un cert desencís. Els problemes interns a Unió no els han passat factura. Caldrà veure quin tarannà adoptaran en el paper de lleial oposició. Tot i això, els han mancat idees-força de campanya, centrant-se massa en petites propostes.

Partit Popular (PP) 4 regidors 5517 vots (14,24%)

Pau Mojedano, un dels polítics més destacats de la ciutat, ha impregnat la seva candidatura d'una pàtina de revolució liberal-conservadora alhora que augurarava un bon resultat. Finalment, els números definitius, contradiuen aquestes previsions i resituen el panorama opositor, després dels resultats de 2003, on sorgí una CiU dèbil i un PP, en plena majoria absoluta aznarista, amb els seus millors resultats.

Iniciativa per Catalunya - Verds (IC-V) 2 regidors 2482 vots (6,41%)

La que ha sentit amb més força el pes de la decepció, ha perdut un regidor, i on s'han produït els primers moviments. El candidat, el molt qüestionat expresident del Patronat Municipal de Cultura, Jaume Graupera, ha entomat la responsabilitat dels mals resultats, dimitint. Un futur incert, amb uns regidors sense experiència prèvia i un partit sense recuperar-se dels problemes interns que acabaren amb la sortida d'alguns dels membres de la Junta Local.

Esquerra Republicana de Catalunya 2 regidors 2382 vots (6,15%)

El meu partit i la llista de la que jo en formo part, ha mantingut els dos regidors que tenia des de la seva entrada a l'Ajuntament en els darrers comicis, tot i que el punt de partida no era propici, després dels problemes que hem superat. A aquesta moderada satisfacció s'hi afegeix el ser decisius per la formació de govern. Francesc Teixidó, ja conegut pel seu tarannà rigoròs i dialogant, enceta una nova era en la representació municipal d'Esquerra a l'Ajuntament, fent tàndem amb Sergi Penedès, definit sovint com l'home fort del partit.

Candidatura d'Unitat Popular 1 regidor 1 2106 vots (5,44%)

Després d'uns discrets resultats en els darres comicis, assoleixen finalment l'anhelada representació, essent en el lloc oportú en el moment just. Aplegant jovent i "velles glòries" a parts iguals, han fet bandera del descontentament amb la gestió urbanísta de Vilert, i han aplegat suports heterogenis, de l'entorn d'Iniciativa, preferentment, i de l'independentisme extraparlamentari. Ara ja són a dins, i la seva "puresa" es veurà cada dia esquitxada per les formes de la política institucional.

Abstenció 0 regidors 0 vots (65 % aproximadament)

Dessarrelament, nihilisme, individualisme, separació entre societat i individu i entre política i societat, cansament, discursos vells, falta de lideratges i contralideratges, falta d'idees, saturació d'informació política, excès de discussions estèrils i de presència frívola dels polítics als mitjans... Bé, i ara que podem fer?


6 comentaris:

 1. Safont!!!! Se te ha "colao" uno de C's en el blog. Al loro, chatín!

  ResponSuprimeix
 2. Anònims:

  Per decisió del qui signa, només es comentaran els resultats d'aquelles llistes, del total d'11 que es presentàven, que han assolit representació municipal.
  Decisió totalment personal.

  Benvinguts tots els lectors, no cal dir-ho.

  ResponSuprimeix
 3. Pues hay una incongruencia en tu analisis... ya que la abstención no ha obtenido representación en el ayuntamiento y la has comentado......

  Los "otros" de la ciudad también solicitamos tu comentario!!!

  Hala alternativa vecinal!!!

  ResponSuprimeix
 4. "la abstención no ha obtenido representación en el ayuntamiento y la has comentado". Ehem, em sembla que no afegiré res més!

  Novament abandonats, Joan! Trobo a faltar música..

  ResponSuprimeix
 5. Senyoreta Maria,

  La abstenció és la metàfora...! (a diferència del comentarista anterior, tu ja ho has comprès!)

  Música, tinc apunt comentari sobre Khovantxina i vull escriure sobre Baltasar Porcel... Ah, i potser alguna cosa de política.

  Gràcies per les teves necessàries demandes per despertar-me de l'apatia.

  ResponSuprimeix