13 d’agost 2007

la tristesa de la seva mort

Mai no acabaré d'entendre aquesta mort. M'és molt difícil, com a profund vitalista (segurament fruït de la meva joventut), entendre el final d'un mateix, la profunda càrrega violenta d'acabar amb la nostra pròpia existència, deixar-se morir i, decidir el lloc i l'hora del moment incert d'enfrontar-nos al misteri de la fi. Per això m'ha frepat molt la mort de Lluís Maria Xirinacs.

Amb ell se n'ha anat un xic de la història d'aquest país, en la que potser, tristament, havia quedat excesivament encassellat i condemnat per ella a la soletat. Del capellà que va ser, no l'abandonà mai el posat ni les formes, i de la seva gran lluita a favor de les llibertats i l'amnistia en queden molts records inesborrables. Els de casa, molt abans que jo nasqués, cap al 75 vivien amb angoixa l'empresonament d'un ésser estimat a l'altra banda dels murs de la Model, autèntica gàbia de tots els qui s'oposaven a la dictadura, i recorden molt vivament en Xirinacs, el captaire de la pau, assegut davant la presó. Fou senador en la legislatura constituent, amb un suport enorme, i suposo que després d'aquesta època frenètica que acabà amb la gran entesa dels vençedors, va començar el seu gran desencís. Els companys s'esmunyiren, els qui li donaren suport ja no el recordaren, i en el gran garbuix dels moviments per la llibertat dels Països Catalans, sempre disseminats i unicel·lulars, es situà sense partit i sense militantsm, però fidel al poble i al país. Ara tornaran a sortir plors i lloances, perquè toca i per que sí, i la tristesa infinita de les seves darreres paraules i el seu adéu ens colpeixen.Lluís Maria Xirinacs i Damians (1932-2007)
Descansi en pau.

10 comentaris:

 1. Jo vaig tenir l'honor de conèixer-lo ja fa molts anys. El recordo davant la Model. El recordo durant la campanya de senador. El recordo perquè els meus pares Z'L me'l van fer coneixer. es poden dir moltes coses d'ell, no sempre hi vaig estar d'acord, però que ha estat una persona honesta, compromesa i que estimava la seva terra al risc de la seva propia vida , no ho podrà negar ningú sense mentir.

  http://guiadeperplexos.blogspot.com/2007/08/ha-mort-llus-maria-xirinacs.html

  ResponSuprimeix
 2. Hola Joan,

  A vegades, la mort pot representar un alliberament, i més per un home com aquest, decebut de moltes actituds dels polítics, i de ben segur malalt i casant de lluitar.

  Al Museu Arxiu de Santa Maria, se li ha fet un petit homenatge: S'ha penjat un cartell de quan pertanyia al Front d'Alliberament i se li ha posat una cinta negre.

  Ja figurava dins la mostra, amb propaganda de la seva candidatura com a senador. També es lógic que el recordem en la seva mort.

  No crec que es sentin gaires plors i lloances, i si no, tu ho has pogut comprovar dins els mitjans de comunicació. Ja no interessava a la clase política actual, ni el seu pensament, tampoc, ni tan sols el radicalisme de la seva mort.

  ResponSuprimeix
 3. Com mot bé va dir , el monjo de Montserrat que va presidir el funeral, ens va ensenyar molt més en la seva vida que en la seva mort.
  De la classe política, més val no parlar-ne.
  Ja parlen ells per nosaltres, sovint amb els seus monòlegs

  ResponSuprimeix
 4. Moltes gràcies a tots pels vostres comentaris.
  Moré, vas tenir una gran sort. La meva tieta l'altre dia recordava l'ocasió en que l'havia saludat a la porta de la Model i com Xirinacs li havia allargat la mà esquerra per saludar-la, suposa ell que la més propera al cor.

  En molts casos vam estar en desacord, ara en el que no podem estar d'acord és amb l'extrema soletat que el vam condemnar en els darrers temps.

  Marta, no tinc clar si interessa o no. Suposo que ara són molts els grans personatges que l'han lloat aquests dies (que n'hem vist molts) i que fins fa pocs dies potser el blasmàven. El que de ben segur que a ell l'hauria honorat és el record afable de la gent senzilla, d'aquells que com dèiem amb en Moré, l'havien saludat, que el recordaven amb tendresa i que en tenien una imatge d'integritat i sacrifici.

  Anònim,

  M'ha agradat molt la frase que has destacat. L'altre dia en Jordi Graupera a l'Avui acabava el seu article expressant que "De Xirinacs val el que ha valgut la seva vida, més que el final. El mateix passarà amb la nació". Dels polítics professionals - al final tots i jo el primer, som una mica polítics - no cal parlar-ne, avui.

  ResponSuprimeix
 5. Sóc la senyora Avery de Canadà, vull compartir a tothom un testimoni de la meva vida. Em vaig casar amb el meu marit David, l’estimo tant que he estat casat durant set anys amb dos fills. Quan va marxar cap a França es va referir a una dona anomenada Ashley, que em va dir que ja no estava interessat en el nostre matrimoni. Estava tan confós i buscava ajuda, no vaig saber què fer fins que vaig conèixer la meva amiga Maria i li vaig dir el meu problema. Ella em va dir que no es preocupés de tenir un problema similar i que em presentés a un home amb el nom de Doctor Sango, que va llançar un encanteri a l’antiga amant i el va portar després de tres dies. Mary em demana que em comuniqui amb el doctor Sango. Vaig contactar amb ell perquè ajudés a tornar el meu marit i em va demanar que no es preocupés que els déus dels seus avantpassats lluitaven per mi. Em va dir que, al cap de tres dies, s’uniria amb el meu marit. Al cap de tres dies, el meu marit em va trucar i va dir que tornava a buscar coses amb mi, em va sorprendre quan el vaig veure i vaig començar a plorar de perdó. En aquest moment, sóc la dona més feliç del món a través del que va fer aquest gran Home de Déu per a mi i per al meu marit, en contacte amb ell a través del seu correu electrònic: spellspecialistcaster937@gmail.com
  sobre qualsevol problema, com ara:
  (1) Si vols que el teu ex torni
  (2) si sempre teniu mals somnis.
  3) Voleu ser promocionat a la vostra oficina.
  (4) Si vols un fill.
  (5) herbes medicinals
  (6) Voleu ser ric.
  (7) Vol que la teva parella sigui per sempre.
  (8) Si necessiteu ajuda econòmica.
  (9) Deixa que la gent escolti les teves paraules i faci el que vulgui
  (10) Solució de casos ETC. Torna a contactar-la a
  contacteu amb Dr.Sango a través del seu correu electrònic:
  spellspecialistcaster937@gmail.com

  ResponSuprimeix
 6. Em dic Sofia, dels Estats Units.
  Sabeu que Dr.Pellar és com un Déu a la Terra? Va ser com un somni per a mi quan el meu marit em va dir que s’havia acabat i que volíem un divorci, Alexis era l’amor de la meva vida i ens estimem, sempre que no ens puguem allunyar massa els uns dels altres. , nosaltres per tot i la nostra vida matrimonial va ser meravellosa i bonica fins que vaig sentir un malentès i després vaig lluitar amb Alexis per divorciar-me i em va dir que s’havia acabat, vaig intentar que tot el fes per la seva decisió que no s’aturés, però es va negar. Vaig quedar deprimit, plorant i vaig dir a la meva amiga Hannah la decisió que va prendre Alexis quan el meu amic em va dir que el doctor Pelella havia reunit el seu matrimoni, així que immediatament vaig contactar amb el doctorPella a través del seu correu electrònic drpellar@gmail.com i em va explicar la meva situació. i em va respondre i em va dir que m’ajudarà amb el seu encanteri i veuré el resultat en 12-16 hores. Vaig fer exactament el que em va dir i em vaig quedar tan sorprès quan el meu marit em va trucar i em va dir que sentia pena i vaig cancel·lar el meu divorci. Dr.Pella és un Déu a la Terra Poseu-vos en contacte amb ell per correu electrònic: drpellar@gmail.com

  ResponSuprimeix
 7. Llegiu també i poseu-vos en contacte amb Dr.Sango si necessiteu una bruixa forta per resoldre la vostra relació trencada. Em dic Maci i el meu marit es diu Isaac, tots dos surten als Estats Units.
  Em vaig divorciar del meu marit quan tenia sis mesos d’embaràs amb un segon fill. Hem estat discutint i discutint des del dia en què es va concebre el primer fill, sense amor ni confiança, així que es va divorciar de mi. Tot i així, vaig provar tot tipus de maneres de recuperar-ho, també vaig provar diferents rodes ortogràfiques a la meva zona, però cap d'ells va poder tornar a Isaac. Només el Dr.Sango em va garantir un encanteri d’emergència de 48 hores i em va assegurar que el meu marit tornaria a estar amb mi. Us escric per agrair-vos profundament i agrair-vos per complir les vostres promeses i per utilitzar els vostres grans i talentosos poders per portar-la a casa Em va complaure saber que estàs especialitzat en conèixer amants. Gràcies, senyor, per ajudar-me a passar pels pitjors moments de la meva vida, per ser un gran encanteri i per haver-me donat bruixeria que em va fer molta alegria en el meu matrimoni. El meu marit torna i promet no tornar-me a deixar mai més. Si teniu dubte de la seva capacitat, creieu-me. Hauríeu de tenir una oportunitat. Es fa bonificador de formes que mai no hauríeu imaginat. Si tens ara mateix i necessites un encant d’amor intens i urgent per recuperar el teu contacte amable, Dr.Sango ara és l’única resposta per restaurar la teva relació o matrimoni trencat. Si teniu algun problema en aquest estat següent, poseu-vos en contacte amb ell a través del seu correu electrònic: spellspecialistcaster937@gmail.com
  si teniu algun problema de
  (1) Si vols que el teu ex torni
  (2) si sempre teniu mals somnis.
  3) Voleu ser promocionat a la vostra oficina.
  (4) Si vols un fill.
  (5) herbes medicinals
  (6) Voleu ser ric.
  (7) Vol que la teva parella sigui per sempre.
  (8) Si necessiteu ajuda econòmica.
  (9) Deixa que la gent escolti les teves paraules i faci el que vulgui
  Poseu-vos en contacte amb Dr.Sango al seu correu electrònic: spellspecialistcaster937@gmail.com

  ResponSuprimeix
 8. Estic molt content de compartir aquest fantàstic testimoni meu.
  Em dic Eden i el meu marit es diu Eduardo dels Estats Units d'Amèrica.
  Eduardo em va deixar per una altra dona i perquè la història fos breu, vaig contactar amb el doctorPellar un ruixat d’encanteri i la meva vida ha canviat completament en 48 hores. Em veig al mirall i somrí. Confio en mi mateix i en les meves habilitats per primera vegada en edats. Tinc al meu marit a la meva vida, amb l'ajuda del doctor Pelar. Eduardo va dir que ho sento per 48 hores després que es creés l'encanteri. Eduardo va dir que es va adonar que mai no volia separar-se, que no podia manejar el bagatge emocional que duíem constantment. Va dir que pensava que era una influència negativa en la meva vida i que va pensar que era millor sortir-ne. Va dir que era difícil parlar tot el temps sobre el passat. Ambdós he perdonat. Tinc diners a la butxaca, que finalment és pel meu compte. (El meu xec de compensació va ser perquè em van dir que havien passat mesos.) Estic demostrant el que pot fer el Dr.Pella ... Moltes gràcies Dr.Pella pel meravellós treball que heu fet en la meva relació. tots dos vam ajudar a veure i parlar la veritat els uns amb els altres. Mai vaig pensar que un encanteri pogués ajudar a una parella abans d’estar molt satisfet. Em vaig posar en contacte amb tu i vaig iniciar que tot això passés. Qualsevol que tingui un problema de relació pot contactar amb Dr.Pella per correu electrònic drpellar@gmail.com
  si teniu algun problema en aquest número següent
  (1) Si vols que el teu ex torni
  (2) si sempre teniu mals somnis.
  (3) Voleu ser promocionat a la vostra oficina.
  (4) Si vols un fill.
  (5) Cures d’herbes
  (6) Voleu ser ric.
  (7) Voleu que el vostre marit / dona sigui vostra per sempre.
  (8) Si necessita ajuda econòmica.
  (9) Deixa que les persones obeeixin les teves paraules i facin el teu desig
  (10) Resolució de casos E.T.C
  poseu-vos en contacte amb Dr.Pellar a través del seu correu electrònic: drpellar@gmail.com

  ResponSuprimeix
 9. TESTIMONIA DE COM VA AGRADAR EL MEU PRECIAT D’UN PRESTADOR DE PRÈVED LEGIT
  Hola a tots els que em dic Zlata Reckova, d'Eslovàquia. Estic aquí per testificar com vaig obtenir el meu préstec del senyor Ibrahim Martins. després vaig sol·licitar diverses vegades a diversos prestadors de préstecs que van prometre ajudar-me, però mai no em van donar el préstec. Fins que un amic meu no em va presentar al senyor Ibrahim Martins. Va prometre ajudar-me i, de fet, va fer el que va prometre sense cap tipus de retard. Mai vaig pensar que encara hi ha prestadors de préstecs fiables fins que vaig conèixer el senyor Ibrahim Martins, que efectivament em va ajudar amb el préstec i em va canviar de creença. No sé si sou de qualsevol manera autèntic i urgent, no dubteu en posar-vos en contacte amb el Sr Ibrahim Martins. via correu electrònic: lendercities.mlc01@outlook.com Mòbil / whattsApp +393511678360 --- +15123729576)

  ResponSuprimeix
 10. TESTIMONIA DE COM VA AGRADAR EL MEU PRECIAT D’UN PRESTADOR DE PRÈVED LEGIT
  Hola a tots els que em dic Zlata Reckova, d'Eslovàquia. Estic aquí per testificar com vaig obtenir el meu préstec del senyor Ibrahim Martins. després vaig sol·licitar diverses vegades a diversos prestadors de préstecs que van prometre ajudar-me, però mai no em van donar el préstec. Fins que un amic meu no em va presentar al senyor Ibrahim Martins. Va prometre ajudar-me i, de fet, va fer el que va prometre sense cap tipus de retard. Mai vaig pensar que encara hi ha prestadors de préstecs fiables fins que vaig conèixer el senyor Ibrahim Martins, que efectivament em va ajudar amb el préstec i em va canviar de creença. No sé si sou de qualsevol manera autèntic i urgent, no dubteu en posar-vos en contacte amb el Sr Ibrahim Martins. via correu electrònic: lendercities.mlc01@outlook.com Mòbil / whattsApp +393511678360 --- +15123729576)

  ResponSuprimeix