24 de novembre 2007

Se'n van

Fa uns dies moria el còmic genial, el gran actor, l'home singular, Fernando Fernán Gómez, tot seguit i tot complet com sempre l'anomenàrem. El recordo en moltes películes, especialment en aquella commovedora La lengua de las mariposas on interpretava un vell mestre republicà, i també Así en el cielo como en la tierra en el paper de Déu, El Abuelo, El Embrujo de Shangai, Plenilunio o Belle Epoque, sèries de televisió com aquella mítica "Los ladrones van a la oficina" on compartia escena amb d'altres grans com José Luis López Vázquez, Manuel Alexandre o Agustín González, i com a escriptor d'aquella esplèndida "Las bicicletas son para el verano". Genial en tots els seus papers, home de caràcter i de cultura, va ser potser el més gran actor de l'escena espanyola, un autèntic "monstre"


Fernando Fernán Gómez
1921 - 2007


I ahir moria un home de paraula i de país, Paco Candel. Ell, i persones com ell, catalans d'origen o de destí, van ser els autèntics forjadors de la nació, assenyalant la integració i la catalanitat de tots aquells que arribàren a Catalunya fugint de la pobresa, evitant el fantasma de la divisió, del lerrouxisme, i aconseguint fer realitat el lema "Catalunya, un sol poble". Candel havia nascut a Casas Bajas, Racó d'Ademús, a la zona del País Valencià de parla castellana, va arribar a Barcelona amb els seus pares de petit i va anar a viure, amb una absoluta humiltat, a les barraques de Montjuïc, i tota la vida va viure a la Zona Franca, a la parròquia de la qual, Mª de Déu del Port, s'han celebrat els funerals. Escriptor i periodista incansable, cronista de la imigració, dels desafavorits i d'on la ciutat perd el seu nom. El seu pas per la política, el va portar a ser Senador dins del grup de l'Entesa dels Catalans, grup unitari de l'esquerra catalana, juntament amb Alexandre Cirici i Pellicer, Josep Benet, Francesc Ferrer i Gironès i d'altres, i regidor de Cultura a l'Hospitalet dins la llista del PSUC, i sempre va tenir una relació transversal amb totes les forces catalanistes.

Francesc "Paco" Candel Tortajada

1925 - 2007

2 comentaris:

  1. Una setmana trista, certament. Dos dels nostres ens han deixat, un anarquista i un català intel·ligents. Bon post Joan (per cert, no ens oblidem de la maresmenca Mercè Bruquetas, pobreta).

    ResponSuprimeix
  2. Sí, és cert. Actriu entranyable la Mercè Bruquetas. També han mort, Gregorio López Raimundo i Maurice Béjart.

    ResponSuprimeix