05 de febrer 2008

Superdimarts

Hillary o Obama? El bon record dels anys Clinton o l'ambició de futur del senador d'Illlionis? Si fos americà, seria democràta. Per molts motius, - un seria que no m'agrada l'empatx de conservadorisme religiós -, per tant hauria de triar entre els dos candidats. Tindria molts dubtes... Clinton és sòlida però Obama vola alt. Clinton té tendència a muntar numerets per guanyar vots i Obama em sembla el típic candidat que a Europa arrassaria. Tots dos serien una gran novetat.
Pel que als republicans, no crec que hi hagi cap dubte que John Mc Cain en serà candidat. Finalment sembla que ho aconseguirà, i no sembla tan típic com ens el podem imaginar.

Però, ve jo no votaré al novembre, que aquí ens fan votar al març... Quina enveja tot aquest procès d'elecció dels candidats, aquest dia a dia de política, de debat, de contraposició d'idees!


6 comentaris:

 1. Realment, el sistema electoral americà se'l pot criticar per molts motius, però les previes per escollir candidat hauria de ser el gran exemple que hauria de seguir Espanya. A mi, personalment, em dóna certa enveja.

  ResponSuprimeix
 2. Jo aquesta vegada votaria fonamentalment republicà. No m'agrada Obama, s'ha amagat a les grans decisions dels USA per no haver de ser critcat. La política Clintton no m'ha agradat mai per intervencionista. Crec que Mc Cain serà un bon president, donat que no tinc cap mena de dupte que tornarà a haver un president republicà.

  A Catalunya, on si que puc votar donat que tinc la nacionalitat espanyola (PARADOXA!!!), no crec que m'esforci ni tansols a ser a Catalunya aquells dies per poder votar.

  ResponSuprimeix
 3. Edu,

  Ben bé que és un exemple que s'hauria de seguir. Ara, t'imagines aquí la mobilització d'un "caucus"? Suposo que primer s'hauria d'anar pas a pas, cap a una pèrdua de poder dels partits.

  Moré,

  Jaja, ben curiosa aquesta paradoxa. Tinc bones vibracions pel que fa Obama, i clar no tinc la mateixa valoració pel que fa Hillary. Segurament és mitifació, però recordo Clinton com un gran president.

  El que em sembla és que siguin finalment els que siguin els candidats dels dos partits, cap dels dos apelarà al passat, una mica com a França, on el candidat del partit del president sortint no podia reivindicar-lo.

  Ja he dit, que jo seria democràta (republicà, només aquí) i a Israel, votaria als laboristes (espero que no t'enfadis!).

  ResponSuprimeix
 4. Les primaries americanes tenen moltes coses a envejar, pero la veritat es que en el frec a frec no hi ha molt debat politic. Aixo ha estat bastant patent en el costat democrata, on totes les diferencies entre els candidats son en "actituds" i "visions personals" pero no en programa. En el camp republica, en canvi, en McCain esta guanyant amb un programa diferent...

  ResponSuprimeix
 5. Joan , com vols que m'enfadi? Veient com penses és normal el que dius; encara que McCain com diu Ra té un discurs molt innovador dins el republicanisme i te l'hauries de mirar. McCain és considerat un liberal. En quant al que votaries a Israel, home , jo et veig no només com un votant laborista, sino com un militant laborista, tal i com portes el blog. I això vol dir fonamentalment sionista. A la WZO (Organització Sionista Mundial) he donat suport durant molt de temps a membres de joventuts progresistes sense cap mena de problema. Per la meva educació sóc religiós; però també he donat suport a molts laicistes, donat que sé que la garatntia més gran de que jo pugui ser com sóc, és un estat que garanteixi la pluralitat de que tu siguis com ets (m'entens oi?). La meva manera de pensar és que cal donar suport a persones concretes en cada moment concret en funció del seus projectes, sense idees preconcebudes. Tinc tres grans amics amb els qui ens veiem poc; i que tenim molt a veure. Fa poc tres dels quatre vam coincidir a Barcelona per unes hores -espero que el Juny coincidirem tots quatre a amèrica-. El primer és un dirigent mundial de la de NETZER i la WUPJ (són molt afins als laboristes) , el segon més jove és un dirigent americà dels conservadors USJC (mazortí, conservadors americans) dur, dur , dur. El tercer i més important és un Director Internacional de la fundació Hillel americana de la Bna'i Brit. I jo que tot i ser liberal estic lligat als projectes de Chabad (el que amb mala baba anomenen ultraortodoxes religiosos). Et puc assegurar que tots quatre hem votat el mateix i hem fet lobby per al mateix moltes vegades. Aquesta manera de fer política és el que no veig a Catalunya. Jo crec que aquesta és la nostra riqueza i ens fa diferents. Ah i quan ens veiem el 99% del temps discutim, clar que sí, com ha de ser.

  ResponSuprimeix
 6. En primer lloc gràcies a ambdós, Roc i Moré, pels esplèndits comentaris.

  McCain cal mirar-se'l bé, no és el republicà prototipus de la darrera administració. Pel que sembla, la seva preminencia en el bàndol republicà, denota un canvi de cicle molt important. Ho anirem veient.

  Moré, tant de bo aquesta forma de fer política, com dius, aquest 99% de temps discutin (jaja) comencés a còrrer per aquí. Els partits cada vegada són més andròmines rígides, on manca aquest esperit. Aparells absolutistes mancats d'un Segle de les Llums. Fantàstic com sempre que ens il·lustris sobre la vida política o social d'Israel!

  ResponSuprimeix