18 d’octubre 2008

Plaers de ma vida: La literatura i la música*

En plena II Guerra Mundial, un escriptor rus d’origen jueu, segueix com a corresponsal l’Exèrcit Roig contra els nazis: Testimoni de la batalla d’Stalingrad, l’Holocaust, l’alliberament de Treblinka i el Berlín derrotat, ja a l’URSS, des del record del dolor oferirà al seu testimoni. Aviat toparà amb el règim comunista. “Vida i destí”, un crit contra els totalitarismes, serà condemnada per Jruschov. Vassili Grossman, veu contra els enemics de la llibertat i la dignitat.

Un músic roman al Leningrad assetjat: brollen les notes de la seva setena Simfonia, homenatge a la ciutat que resistirà 900 dies. Tot i la fidelitat a la URSS, Stalin l’ha condemnat públicament. L’ortodòxia que vol el règim dels artistes o la necessitat d’un nou llenguatge? Dmitri Shostakóvich, colossal compositor, entre ser músic oficial o un perseguit.

Desconec si es conegueren o sentiren mútua admiració o indiferència. Però la lectura de Grossman i la música de Shostakóvich permeten l’aparició d’un fresc inigualable als ulls del lector/oient. Les notes de “Leningrad”, i les veus dels personatges de “Vida i destí”, evidencien que llibres i música, fan una bona parella.

Per comprendre la història contraposar la lletra a la nota és d’enorme utilitat. Però, també pot ser fantàstic com a mer entreteniment, per fer més plaent el plaer de llegir o de sentir-se envoltat de la música. Buscar una obra literària relacionada amb un estil musical, un autor, un músic o cantant que ens apassiona, o a l’inrevés un llibre, un poema, un conte, un escriptor favorit per a una bona cançó, tot un plaer. Grossman i Shostakóvich, però... i Winehouse o Verdi? I Monzó o Conrad?Article publicat al núm. d'octubre de la revista Valors.


Literatura i música, tot un plaer.

Cap comentari:

Publica un comentari