02 de març 2009

La rialla de Pepe Rubianes

S’ha mort Pepe Rubianes, actor galaicocatalà, segons la seva conegudíssima autodefinició. I s’ha mort massa jove, com tràgicament i sovint ens tenen acostumats els genis.

Ha estat un actor de tots i contra tots, contra les modes efímeres, contra la pedanteria exportable, contra els discursos intercanviables, contra l’estètica acabada d’arribar. Molts només el recordaran per les paraulotes, tavernàries i sinceres, pels gestos malsonants, per – suposada – manca de decòrum. O, darrerament, per la seva opinió sobre la “unidad de España”.

Seriem molt cínics, si no hi afegim entre el seu ser, el saber teixir històries agredolces sobre la vida, i sobre la seva pròpia vida. El do de fabulador, de misteriós devorador de l’escenari, el gegant sense trampes. Però no només ha explicat històries - molt bones històries! – sinó que les ha viscut, i aquest vida, aquesta passió per una vida d’actor, de persona lliure, de creador sense brida, també hauria d’afegir-se al còmput total de la seva elegia

I finalment la seva rialla sincera i apassionada, no com un a mera bufonada ni com a acudit fàcil, sinó un espetec de riure que et transformava tot el cos, que et feia entrar totalment a la seva esfera. Quan veies riure a Rubianes, el món podia quedar quiet, l’última preocupació quedava llunyana, fins i tot l’acudit precedent era una història passada. Quan veies riure a Rubianes, la fortuna et donava la possibilita de fer-ho tu mateix.

Per mi era la imatge més màgica de Rubianes. Rubianes rient, amb una total sinceritat, amb la picardia infantil a flor de pell, un riure de felicitat (que com tothom sap sempre té el seu costat amarg), una rialla que era tot ell. La rialla que Pepe Rubianes ens deixa com a penyora, ara que tan el trobarem a faltar.


Pepe Rubianes Alegret
1947 - 2009

2 comentaris:

  1. Totalment d'acord, Joan. Les seves interpretacions, i els seus textos, tan particulars, tenien l'aura de l'autenticitat, d'un fons de simpatia universal que t'entrava molt directament.

    ResponSuprimeix