28 d’agost 2009

Tornar (Article publicat a la revista Valors)

La mesura del temps sol semblar-nos curta quan estem gaudint, i excessivament llarga quan ens embarga l’avorriment. D’aquesta manera, a l’estiu, en plenes vacances, els dies i les seves nits ens solen semblar massa breus, tot i que els omplim i allarguem amb un munt de moments que sentim com a plaents. I potser, per això no som conscients de que cada dia té la mateixa durada, el fener i l’ociós.

Ningú vol deixar enrere els paisatges d’estiu, els llocs de repòs o de descoberta, per tornar als espais coneguts: a casa, al despatx, a l’escola, etc.. Petites crisis com ruixats d’estiu semblen entrar a les llars dels qui l’endemà han de tornar a treballar o a estudi. El vent del temps se les endurà, però entretant els mals humors per la represa faran acte de presència.

Però, tornar als hàbits de sempre, als quefers de cada dia, a les cares conegudes i a una ciutat amb tots els establiments oberts, no ha de ser motiu de traumes ni de daltabaixos. Ans al contrari, beneït plaer de tornar! De saber que, a pesar de la distància, i dels dies passats, hi ha un destí, i una llar i hi ha una vida, hi ha algú que celebra que hagis tornat i que hi siguis de nou, per formar part del seu petit món, i hi ha una rutina per seguir que et fa saber-te viu!

Sovint els viatges se’ns fan llargs, les distàncies feixugues, però en fer els darrers quilòmetres en cotxe o les darreres estacions del ferrocarril, tot just en albirar els primers paisatges familiars, tot el cansament s’alleugereix i el cor ens fa un salt, com reconeixent la imminència de l’arribada.

I així, quan ja hem arribat, quan ja hem descarregat els embalums i les maletes, i som a dins del nostre llit després de dormir en diferents llits estranys, abans d’adormir-nos podem pensar que sí, que segurament els dies d’estiu, els dies de vacances han estat meravellosos, però que – fins i tot – tornar és un plaer. Un autèntic plaer.

Publicat originalment al número corresponent al mes de setembre de la revista Valors.

Cap comentari:

Publica un comentari