14 d’octubre 2009

Descubrimiento


A “Mèxic insurgent”, el periodista americà John Reed (el mateix autor de “Els deu dies que trasbalsaren el món"), recull aquest fragment de Francisco “Pancho” Villa:

“ - Qui és el cònsol espanyol?

Scobell, el vicecònsol britànic, li va respondre:

- Jo represento els espanyols.

- Molt bé! – va respondre Villa amb brusquedat - . Ja els pots dir que comencin a fer les maletes. Qualsevol espanyol que trobem dins dels límits d’aquest Estat d’aquí a cinc dies serà escortat fins al mur més proper per un esquadró d’afusellament.

Els cònsols van proferir un crit sufocat d’horror. Scobell va iniciar una protesta encesa, però Villa el va tallar:

- No és una determinació sobtada – va aclarir -; hi he estat pensant des del 1910. Els espanyols se n’han d’anar.

Letcher, el cònsol americà, va apuntar:

- General, no qüestiono els seus motius, però crec que comet un greu error polític, en expulsar els espanyols. El govern de Washington trigarà força temps a decidir-se a tenir tracters amb un partit que fa ús de mesures tan bàrbares.

- Senyor cònsol – li va respondre Villa – nosaltres, els mexicans, hem tingut espanyols durant tres-cents anys. No han variat el seu caràcter des de l’època dels conquistadores. Van desbaratar l’imperi indi i van convertir la gent en esclaus. Nosaltres no els vam pas demanar que barregessin la seva sang amb la nostra. Els vam fer fora de Mèxic dos cops i els vam permetre que tornessin amb els mateixos drets que els mexicans, i ells van fer servir aquets drets per robar-nos les terres, per esclavitzar la gent i per alçar les armes contra la causa de la llibertat. Van donar suport a Porfírio Díaz. Van ser pernisciosament actius en política. Van ser els espanyols els qui van idear la conspiració que va portar Huerta a Palau. Quan van assassinar Madero, els espanyols de tots els Estats de la República van celebrar banquets de joia. [...]”

Els espanyols, sempre disposats a l'amistat, l'entesa i la llibertat van crear els seus propis enemics. Enemics que amb els temps van aconseguir deslliurar-se'n. I avui, els seus descendents són o bé els corruptes o bé els populistes d'Amèrica, sense terme mig. Diu que és la festa de la Hispanitat, i no referida a la nostra Penínsul·la a qui els romans anomenaren Hispània, sinó al Descubrimiento d'Amèrica per la Corona de Castella. Que s'ho passin bé.

Cap comentari:

Publica un comentari