29 d’octubre 2009

Volen sang

Quan la majoria d’articulistes i tertulians posaven el crit al cel quan Fèlix Millet no era enviat a la presó, en un arrest de caire preventiu, sabem que en realitat el que volien era sang. Sang, és a dir manilles, humiliacions, tricornis i furgons policials. Estil Garzón.

Garzón, l’heroi mai prou ponderat del progressisme difús espanyol, ha realitzat un dels seus shows habituals. Com em deia avui un amic, només faltava que hagués vingut a Catalunya a dirigir l’operatiu com quan tancava Egunkaria. És probable que els detinguts surtin aviat al carrer,i acabi com totes les garzonades en res. Però de moment, ja hem enviat la Guàrdia Civil a detenir el qui convertí els Mossos d’Esquadra en la Policia de Catalunya. De moment ja han sortit altra vegada totes les mòmies que avui se senten joves tornant a focalitzar el seu odi en la persona de Jordi Pujol. De moment ja han sortit els veïns més esqueixats – que tan podrien ser de Majadahonda com de Santa Coloma – a dir que tots els polítics són un xoriços. De moment, esmorzarem, dinarem i soparem amb les imatges del furgó policial que traslladarà els detinguts a l’Audiència Nacional.

I tant qui siguin i el que hagin fet de bo Prenafeta o Alavedra en el seu passat polític, fins i tot tan és l’entitat de l’acusació d’avui, el que el públic desitja i els tertulians reclamen és fer passar a la persona per la vergonya, per l’escarni, per la humiliació. Som a Europa, sinó em temo que tornarien els actes de fe, els linxaments i les execucions públiques.

Facin tot el show que vulguin si els agrada, però d’això, sisplau, no en diguin justícia, perquè aquesta comença per la presumpció d'innocència.

1 comentari:

  1. tens raó Joan, en una democràcia la presumpció d'innocència és un pilar fonamental. Però estaràs d'acord que a la gent que s'hi deixa la pell cada dia a canvi del dret a malviure, tot això li fa venir gust de sang a la boca, i ganes de prémer el gallet del ferro que no té . Una cosa diferent són els professionals de l'espectacle, que viuen de les deixalles morals d'aquesta societat. Tu saps també com jo que això que tenim aquí està molt lluny de ser una democràcia homologable a res. Si hagéssim de passar una ISO en aquest sentit ens quedaríem al redactat del concepte justícia. Que tirin de la manta, qui sigui, i que entre ells es mengin el fetge amb una bona guarnició de paraules buides de contingut. Mentre hi hagi nens com el que vaig veure l'altre dia remenant escombreries a la cerca de menjar, mentre vegis la iaia escurant el moneder per reunir en peces de cèntim el que val una barra de pa, o la família que dina pa amb patates i sopa patates amb pa, quin sentit té parlar de justícia respecte a segons quins sectors de la nostra societat?. Complicat, molt complicat.

    salut

    Toni Delgado

    ResponSuprimeix