18 de desembre 2009

Cal dir-ho

Cal dir que a l’independentisme també hi ha molt de neci. No fos cas, que tan fer causa comuna amb tan de destraler, amb tan d’exqueixat, acabéssim posant com a intel•lectuals de referència gent tan poc llegida i tan poc complexa com alguns dels que corren per l’activisme sobiranista. Sempre he pensat que alguns d’aquests si fos el cas el cas que entrés una bella damisel•la a la sala, en comptes d’admirar-la es demanarien per la seva adscripció nacional.

La llibertat requereix treball, requereix passió, requereix esforç, però també necessita poesia, necessita somnis i necessita transigència. El catalanisme sempre ha estat un moviment que se sap fill de la cultura i que, com a tal, no pot oblidar el conreu del saber al seu voltant: la filosofia, la ciència, l’economia, i d’aquí a la Mancomunitat fins a la Generalitat.

Cal dir que la política que vol canviar l’status quo no és un grup de “tifozzi”, ni un aplec. És quelcom més seriós, com semblava que demostraven les consultes. Tota política subversiva, però seriosa, potser requereix una avantguarda dels disposats a tot, dels qui se la juguen amb menys complexos, potser dels més radicals, però mai pot prescindir de la reflexió, del llegir i de l’escriure, i de la seva pròpia autocrítica, quan – tan sovint – les coses no es fan bé.

Cal dir el que no es fa bé, i no amagar-se sota la covarda excusa de no fer la feina a l’enemic. Puix, tan sovint la feina a l’adversari – amb les passions de l’home – es fa sola.

Poesia, reflexió, transigència... I potser he parlat massa de política.

1 comentari:

 1. Doctor!

  Ha estat un plaer visitar el seu blog. El vostre verb és molt propi d'una persona de la seva categoria intel·lectual. Estic ben segur que algun dia vostè serà un dels grans articulistes d'aquest país.

  Això sí, no lloaré el fet que vosté es declare amic d'Israel sense demanar, a continuació, la llibertat per a l'oprimit poble dels territoris ocupats.

  Salutacions!

  PD: Tindré el plaer de referenciar el seu blog des del meu, al qual li convide a entrar també:
  http://lepistolariblau.blogspot.com/

  ResponSuprimeix