02 de desembre 2009

Innocents

Ahir parlava de taques i de la responsabilitat de l’escriure, i mentre llegia un article sobre el jove de la meva edat acusat injustament, i així ha quedat provat per la justícia, de la violació i mort de la filla de la seva novia, m’he estremit. M’ha deixat paralitzat la poquíssima responsabilitat de tots plegats: la poca cura del metge que va atendre a la criatura i que – encara no se sap com – va determinar l’existència de cremades i signes d’agressió sexual; la frivolitat els periodistes que van encetar un judici paral·lel sense temps per pensar-hi (“La mirada del asesino de una niña de tres años” van arribar a publicar); la incompetència dels responsables polítics que, de seguida, van sortir a fer grans declaracions solemnes sobre el pes de la llei així com la poca traça de tots aquells qui sempre estant cridats a donar la seva innecessària opinió.

Em preocupa especialment la responsabilitat periodística i dels mitjans de comunicació alhora de crear culpables i dictar sentència. Tan enorme i solemne com és el concepte de justícia, no es pot despatxar a cops de reportatge sensacionalista, ni amb un parell de titulars fàcils o en una engolada tertúlia. Diuen que si la velocitat, la pressa, la necessitat de dir....

Sempre he pensat que una acusació de violència sexual contra nens és el pitjor que pot caure sobre algú. És el crim més horrorós dels que es cometen, i els seus responsables no els voldria ni veure la cara. Ara bé, per molt que es demostri la seva innocència, la seva total irresponsabilitat, la seva no culpabilitat, l’acusat per sempre més estarà assenyalat, estarà marcat amb el rastre del delicte que no va cometre. Perquè ara, qui demanarà perdó a aquest jove canari, que a banda de patir una pèrdua tan propera, ha hagut de ser carn de circ televisiu, carn d’inquisició? Qui retorna l’honor als innocents quan són acusats d’un delicte que no han comès? Qui els retorna la pau, el bon nom, la dignitat? Sabem que cal fer amb els culpables, però no sabem com hem d’actuar amb els innocents.

Cap comentari:

Publica un comentari