30 de desembre 2009

L'ética

L’ètica preocupa als periodistes. D’un temps ençà hem passat d’herois a malvats, i com a bons masoquistes ens torturem contínuament i volem saber el perquè d’aquest fracàs. I no estem parlant de tomàquets ni falòrnies, estem parlant del desprestigi de la premsa escrita, de la ràdio i, també evidentment, de la televisió. Segur que si preguntem pel carrer – en una d’aquestes enquestes de per riure – quines són les professions, les vocacions més desprestigiades, entre les primeres apareixerien l’advocacia i el periodisme. Ambdós són vistos com amorals només moguts pel prestigi o els diners, capaços de vendre’s la mare per un titular o una absolució, sense cap interès per la veritat.... Comparteixen tòpics i misèries, tan diferents com semblen a simple vista.

Malgrat tot, es reflexiona sobre l’ètica. L’ètica professional, l’ètica periodística. I tan sovint ens hauríem de preguntar, si els nostres dubtes ètics, si el mateix dubte sobre l’existència de l’ètica en la nostra faceta professional, no té a veure amb la presència o absència d’una ètica política, social, religiosa, ciutadana. Perquè, seriem capaços d’establir que existeixen una sèrie de valors, de comportaments morals inherents en el qui escriu amb vocació periodística, sense preocupar-nos de quins són els valors que imperen en la societat en la que el periodista treballa? Seriem tan petulants de fer grans consideracions sobre quina és la nostra ètica, sense pensar que pertanyen a una societat que tantes vegades el tòpic diu que no té ètica?

Seguirem llegint, i seguirem pensant. Em sento massa ple de dubtes per emetre judicis.

2 comentaris:

  1. Si els periodistes d'aquest país reflexionessin sobre l'ètica com ho fas tu en aquest post, segurament les coses serien diferents. El problema és que la ideologia no els ho permet.
    Tot i això, estic d'acord que el problema va molt més enllà del món periodístic.
    Per cert, no t'havia comentat mai, però m'agrada el blog!
    Una salutació!

    ResponSuprimeix