02 de febrer 2010

Conèixer el país (article publicat a Valors)

Catalunya té més de 7 milions d’habitants repartits en més de 900 municipis, alhora dividits en 41 comarques, en un territori més aviat petit, limitat per una serralada, un riu i el mar. En aquest petit espai hi tenim – gairebé – de tot. Vora mar tenim platges, cales, deltes, golfs, illes, poblets mariners i ports de pescadors. A muntanya hi tenim valls, rierols, estanys, glaceres, pics i santuaris. Ciutats i poblets animen el centre del país i s’entrellacen en camins, carreteres i vies ràpides.

A tots ens ha passat d’ésser fora i qualsevol carreró o paisatge recordar-nos Catalunya. Potser la semblança és ínfima, potser la similitud només hi és en la nostra ment, un xic pertorbada per la nostàlgia, però segur que al final acabem enyorant-nos, i pensant com n’és de bonic el nostre país! I de nou, fem examen de consciència i, si som sincers, reconeixem que ens queda molt per conèixer a casa nostra.

Quants pobles encara no hem visitat mai! Quants racons només coneixem per imatges? Quants monestirs mai hem trepitjat i a quins castells mai no hem arribat? I no es tracta de les postals habituals del nostre petit país. No parlem de la muntanya de Montserrat o les cases de l’Onyar de Girona, ni l’amfiteatre romà de Tarragona o la Seu Vella de Lleida. Parlo més aviat, de vinyes, de camps de blat, de masies, de carrers de Barcelona.

Descobrir el teu país és com sucar un pinzell molt usat en una paleta plena de colors barrejats. Mai no el coneixerem amb l’ordre d’una guia de viatge ni amb les explicacions rebudes en una excursió turística Potser serà per qüestions de feina, darrera d’amics, per anar-hi a fer un bon dinar, però no serem aliens als records, els sentiments, les simpaties o les vivències que hi associem. Terrassa serà aquell amic de la universitat. Girona, les fires de Sant Narcís. Puigcerdà un viatge quan érem petits. I Catalunya, un país per conèixer, amb plaer.

Publicat originalment al número de febrer de la revista Valors, dins la meva secció "Plaers de ma vida"

Cap comentari:

Publica un comentari