04 de maig 2010

Si plou, més val mullar-se... (Article a Valors)

Com ens deia en Raimon, el nostre país no sap ploure, o plou poc o plou massa. Com seguia la cançó si plou poc és la sequera, si plou massa és la catàstrofe. Sempre estem entre l’amenaça de la restricció o les conseqüències de dies de tempesta i rierada, aquesta darrera tan pròpia i característica del Maresme. Enguany, també podríem parlar de nevades, que pel que sembla el nostre país tampoc està massa prest en aquests assumptes. Amb aquest panorama meteorològic els ciutadans que han d’anar a treballar, a portar els nens a l’escola o fer qualsevol encàrrec surten al carrer més aviat desconcertats.

En dies com aquests, si se surt de casa amb un bon paraigua, dels de pal llarg i mànec de bastó, hom es pot trobar amb la cruel sorpresa que el dia gris i lletjot que ben bé semblava de pluja de bon matí, a mida que passen les hores es vagi obrin i acabi en un sobtat dia de sol cap allà a migdia. Les possibilitats d’oblidar, doncs, el paraigua ja innecessari són prou altes.

Però, fins i tot si el dia és en efecte plujós i la rutina diària ens obliga a sortir sota una bona tempesta, pot ser que el paraigua – especialment si es tracta d’un d’aquells models plegables pensats “per si de cas” – no sobrevisqui a l’aventura: Quantes vegades no hem vist, tristos i abandonats, paraigües atrotinats, doblegats pel vent i amb l’esquelet deformat, com víctimes innocents de les inclemències del temps?

Així quan cau un bon xàfec, sovint des de casa – seguint el tòpic del plaer que suposa veure ploure a través de la finestra – penso que si ara calgués sortir potser fóra millor mullar-se fins quedar ben xop que no pas lluitar per mantenir l’estabilitat d’un precari paraigua o pensar si finalment ens l’hem posat a la bossa. Potser és millor creure que córrer sota les gotes, mullar-se ben bé la cara, buscar infructuosament un balcó on arrecerar-se pot ser, fins i tot, un plaer en dies de pluja.

Article publicat al número d'aquest mes de la Revista Valors.

Cap comentari:

Publica un comentari