27 de setembre 2010

El Matí Digital i el millor dels móns

Devem al filòsof, matemàtic, advocat, científic, bibliòfil i diplomàtic alemany Leibniz el sistema binari, avantpassat necessari de la programació informàtica, i la conclusió que vivim al millor dels mons possibles. Informàtica, ciberespai, Internet, autopistes de la informació i aquesta afirmació optimista, que Voltaire va satiritzar sense pietat al seu Cándide.

És possible que Leibniz cregués, a ciència certa, que Déu no podia crear un món millor que el que hem viscut – a pesar de la guerra, la mort, la fam i la pesta que ja corrien pel món – i en tingués una fe veritable. Gràcies a ell, o més ben dit a l’herència diferida de la informàtica i les comunicacions, hem aconseguit un món potser no millor però més dinàmic, més obert al coneixement, més lliure en la nostra individualitat davant el saber... Ara mateix penso que tenim un món més lliure perquè tenim gent desinteressada, voluntariosa, treballadora que llença un diari com el Matí Digital, amb el seu temps i els seus recursos, aplega un grup nombrós de col·laboradors plural, entusiasta i coincidents en l’estima al país i al pensament crític i va fent via sense curta volada i necessitat de rebentaires i emmerdadors.

Com deia, no sé si tenia raó Gottfried Wilhelm Leibniz i vivim al millor dels móns ara bé, aquest únic món que coneixem el fan millor, també, la gent que escriu, pensa, debat, signa articles al Matí Digital que gràcies a els mònades de la xarxa poden arribar arreu, i no pas aquells qui s’aprofiten malèvolament del sistema binari, dels bondadosos Leibniz de la història, per la seva egolatria i amor a la destrucció, per intentar destruir la feina pacient, sincera i profitosa. Ara, que tota aquesta patuleia, tot aquests pirates d’aigua dolça, aquests brivalls de camí ral no estiguin tranquils: Per cada atac, hi haurà més ganes de Matí Digital, més ganes d’escriure i més ganes de tenir el millor dels móns. O almenys intentaré.

ENS HAN FERIT EL MATÍ DIGITAL, PERÒ HI TORNAREM AMB MÉS GANES QUE MAI, AMB MÉS ENTUSIASME QUE MAI, AMB MÉS VOLUNTAT QUE MAI.

1 comentari:

  1. Ho celebro Safont. Avanti doncs amb al MATÍ i que cap pirat pugui destruir la web...abraç!

    ResponSuprimeix